Australija jača sistem protivzračne odbrane

Australski NASAMS će imati lokalno izrađene komponente, te će se moći instalirati na vozila Hawkei (EPA)

Australija namjerava razviti raketnu sposobnost sistema protivzračne odbrane na platformi sistema NASAMS uz pomoć norveškog proizvođača Kongsberga, prenosi Defender.

„Drago nam je vidjeti da je NASAMS prepoznat kao najbolje rješenje za protivzračnu odbranu australskih kopnenih snaga, a mi se radujemo procesu koji će nas dovesti do ugovora”, rekao je Eirik Lie, predsjednik komapnije Kongsberg Defence Systems.

Australski NASAMS će imati lokalno izrađene komponente, te će se moći instalirati na vozila Hawkei.

„Moderni i integrirani sistem protivzračne odbrane je potreban kako bi zaštitio razmještaj naših snaga od sve sofisticiranijih prijetnji iz zraka, globalno i unutar naše regije”, rekla je australska ministrica odbrane Marise Payne.

Bolja zaštita za vojne snage

„Australski sistem protivzračne odbrane kratkog dometa star je 30 godina, te bi trebao biti otpisan u narednih 10 godina. Zamjenski sistem će osigurati bolju zaštitu za naše snage”, dodala je.

Australsko ministarstvo odbrane u saopćenju navodi kako će Raytheon provesti radionice diljem zemlje kako bi domaćoj industriji dao priliku da bude sastavni dio projekta.

Rješenje za australsku kopnenu vojsku na osnovu platforme NASAMS, trebao bi ponuditi kao glavni integrator sistema Raytheon Australija.

Kongsberg, koji proizvodi NASAMS sa Raytheonom, bit će glavni podizvođač.

Izvor: Agencije