Merkel: Erdoganove optužbe su apsurdne

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je apsurdnim optužbe turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je uporedio tu državu s nacistima te optužio Berlin da podržava terorizam zbog solidarnosti s Holandijom, s kojom je Turska u diplomatskom sporu.

„Njemačka kancelarka nema namjeru da se nadmeće u provokacijama. Ona u tome ne učestvuje“, rekao je njen glasnogovornik Steffen Seibert. 

Ranije je Erdogan zaprijetio Holandiji “diplomatskim sankcijama i tužbom Evropskom sudu za ljudska prava”, zbog zabrane ulaska turskim ministrima u tu zemlju.

Njemačku, koja je izrazila podršku i solidarnost sa Holandijom, optužio je da podržava terorizam. 

“Gospođo Merkel, zašto krijete teroriste u svojoj zemlji? Zašto ne radite ništa?” upitao je turski predsjednik u intervjuu za televiziju A-Haber nakon što je Njemačka, kao i Holandija, zabranila turskim ministrima da se obrate na mitinzima u toj državi uoči referenduma u Turskoj o proširenju predsjedničkih ovlaštenja.

Mnogi evropski zvaničnici osudili su oštru retoriku koja dolazi iz Turske, nakon diplomatskog sukoba s Holandijom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel iskazala je solidarnost i podršku Holandiji, nakon što je Erdogan tu zemlju uporedio s nacistima. 

“Takva poređenja su apsolutno netačna – omalovažavaju patnju, posebno u slučaju Holandije, koja je mnogo propatila pod nacistima. Ovo je apsolutno neprihvatljivo i stoga Holandija ima moju punu podršku i solidarnost, posebno moj holandski kolega Mark Rutte”, rekla je Merkel.

Evropska komisija je pozvala Tursku da se suzdrži od izjava i aktivnosti koje dodatno pogoršavaju situaciju u odnosima s Holandijom.

Ankara prekinula sporazum s EU o migrantima

U dodatnom zaoštravanju odnosa u ponedjeljak navečer, zamjenik premijera Turske Nurman Kurtulmus rekao je da Evropa nije ispoštovala dogovor o sprečavanju migracija, te da, što se tiče Ankare, taj dogovor više ne vrijedi.

U martu 2016. Evropska unija i Turska su postigle dogovor prema kojem će migranti iz Grčke biti vraćani u Tursku.

Ankari je zauzvrat bila obećana novčana pomoć, bezvizni režim za njene građane i ubrzanje evropskog puta.

Kurtulmus je izjavio da je donesena odluka da se ambasadoru Holandije, koji je na odmoru u inostranstvu, ne dozvoli povratak u Tursku dok ne budu ispunjeni uslovi koje je Ankara postavila.

Zabranjeni su svi holandski diplomatski letovi u turskom zračnom prostoru te suspendovani svi diplomatski odnosi na visokom nivou, dok Holandija na neki način ne ispravi ono što je uradila, rekao je on, a javlja Anadolija.

Upozorenje Holanđanima u Turskoj

Holandija je ranije u izdala novo upozorenje svojim državljanima koji žive u Turskoj, u kojem ih je pozvala da povedu računa o sigurnosti u trenutku kada su napeti odnosi između dvije zemlje. 

“Od 11. marta 2017, između Turske i Holandije postoje diplomatske tenzije. Izbjegavajte skupove i prometna mjesta u cijeloj Turskoj”, navodi se u upozorenju, prenosi AFP. 

Prethodno su mediji prenijeli, pozivajući se na izvore u turskom Ministarstvu vanjskih poslova, da je Turska danas pozvala na razgovor holandskog diplomatskog predstavnika u Ankari kako bi izrazila pritužbu na akciju roterdamske policije protiv turskih demonstranata tokom proteklog vikenda.

Ministarstvo je, u diplomatskoj protestnoj noti, istaklo da je policijska intervencija bila nesrazmjerna i pozvalo na pravnu akciju protiv neprimjerenog ponašanja policije, navode isti, neimenovani izvori, javio je Reuters.

Psi i vodeni topovi protiv demonstranata

Holandska policija upotrijebila je u nedjelju pse i vodene topove kako bi rastjerala stotine demonstranata koji su mahali turskim zastavama ispred konzulata u Rotterdamu, pri čemu su neki demonstranti gađali policiju flašama i kamenjem.

Policija je neke demonstrante tukla pendrecima, navode za Reuters očevici.

Protesti su izbili nakon što je Holandija u subotu zabranila slijetanje aviona sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom u Rotterdam, gdje je namjeravao da održi miting i pozove Turke koji tamo žive da glasaju za proširenje predsjedničkih ovlaštenja na referendumu u Turskoj u aprilu.

Izvor: Al Jazeera i agencije