Sud blokirao Trumpovu uredbu protiv imigracije

Savezni sudac iz Seattlea blokirao je privremeno uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja, što predstavlja najvažniji obrat oko te kontroverzne mjere.

Ta privremena uredba saveznog suca Jamesa Robarta vrijedi za čitav američki teritorij dok se žalba koju je uložio tužitelj države Washington Bob Ferguson ne razmotri u cijelosti.

Trump je ismijao takvu odluku, napisavši na Twitteru: “Mišljenje tog takozvanog suca, koje u suštini oduzima našoj državi provedbu zakona, smiješno je i bit će poništeno”.

Savezni suci nekoliko drugih država također su se izjasnili protiv zabrane otkad je donesena prije tjedan dana, posebice u Kaliforniji i u državi New York, ali je odluka suca Robarta najviše odjeknula.

“Danas je pobijedio ustav”, kazao je Ferguson nakon objavljivanja odluke.

‘Ni predsjednik nije iznad zakona’

“Nitko nije iznad zakona, čak ni predsjednik”, dodao je on, naglašavajući da je suca Robarta imenovao nekadašnji republikanski predsjednik George W. Bush.

Tužitelj Ferguson je uložio žalbu kako bi se poništile ključne točke predsjedničke izvršne uredbe koja zatvara granice SAD-a izbjeglicama tijekom četiri mjeseca i državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja (Iran, Irak, Libija, Somalija, Sudan, Sirija i Jemen) na tri mjeseca. Sirijcima je ulazak u SAD zabranjen neograničeno.

Bijela kuća je odmah nakon što je sudac Robart blokirao Trumpovu uredbu obećala boriti se protiv te presude, koju je u priopćenju u prvi trenutak nazvala “skandaloznom”. Nekoliko minuta kasnije poslala je novu verziju teksta, izbacivši taj termin.

Qatar Airways ukrcava sve putnike

U međuvremenu je potvrđeno da će prijevoznik Qatar Airways dopustiti ukrcavanje putnicima kojima je Trumpova uredba onemogućila ulazak u zrakoplove za SAD, a nakon odluke saveznog suca u Seattleu koji je blokirao zabranu.

Američka granična i carinska služba odobrila je Qatar Airwaysu ukrcavanje putnika iz sedam zemalja s muslimanskom većinom i sve izbjeglice kojima je u skladu s uredbom to bilo zabranjeno, navodi se u priopćenju na internet stranici kompanije.

Glasnogovornica je potvrdila da će kompanija početi prihvaćati putnike s važećim putnim dokumentima.

Trump je 27. siječnja donio izvršnu uredbu kojom se zabranjuje državljanima Irana, Iraka, Somalije, Libije, Sudana, Sirije i Jemena ulazak u SAD, kao i svim izbjeglicama.

Izvor: Agencije