Ostavka savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost

Michael Flynn, savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, podnio je ostavku nakon što je otkriveno da je razgovarao s ruskim velesposlanikom u Washingtonu prije nego što je preuzeo dužnost.

“Učinio je to u vrijeme kada je bio građanin i kada Trump nije preuzeo vlast”, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Flynn je u ostavci naveo kako se prethodno ispričao predsjedniku Trumpu i dopredsjedniku Mikeu Penceu.

“Tokom obavljanja dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost održao sam brojne telefonske razgovore sa stranim kolegama, ministrima i veleposlanicima. Ti su pozivi bili potrebni kako bi se olakšala tranzicija vlasti i počeli graditi odnosi između predsjednika, njegovih savjetnika i stranih državnika. Takvi su pozivi uobičajena praksa u tranziciji ove veličine. Nažalost, zbog brzog razvoja događaja, nenamjerno nisam upoznao potpredsjednika [Pencea] s telefonskim pozivima ruskom veleposlaniku. Iskreno sam se ispričao predsjedniku i potpredsjedniku, a oni su prihvatili moju ispriku”, napisao je Flynn u ostavci.

Umjesto njega za vršitelja dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost imenovan je umirovljeni general Keith Kellogg.

Razgovarao s ruskim ambasadorom

Flynn je, navodno, prije dolaska na mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući razgovarao s ruskim veleposlanikom Sergejom Kisljakom o sankcijama koje je predsjednička administracija Baracka Obame uvela Moskvi.

Američki mediji navode kako se takve kadrovske promjene događaju u svakoj administraciji, bilo da je republikanska ili demokratska, ali nikada ovako rano i na samom početku mandata.

Već danima Trumpova administracija odbija novinarske upite na temu moguće Flynnove ostavke.

Al Jazeerin reporter James Bays javio je kako je to “vrlo važna, ali i vrlo zabrinjavajuća vijest za Trumpovu administraciju, zato što je riječ o osobi koja savjetuje predsjednika o situaciji u svijetu, ali i osoba koja povezuje ključne segmente Sjedinjenih Američkih Država – State Department, Pentagon, sve obavještajne agencije i Bijelu kuću”.

Navodi i kako Trump nije samo izgubio jednu od ključnih osoba administracije nego je tu i činjenica da je dao ostavku u okolnostima istrage za umiješanost Rusije u predsjedničke izbore.

Njegov privremeni nasljednik na dužnosti Keith Kellogg umirovljeni je general i odlikovani sudionik Vijetnamskog rata, kasnije i visoki dužnosnik američke vojske.

Moskva: To je američki problem

Ostavka Michaela Flynna, savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon što je tisak otkrio njegove neprilične kontake s Rusijom, “unutarnja je američka stvar”, ocijenio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“To je unutarnja stvar administracije predsjednika Donalda Trumpa. To nije naš problem”, kazao je Peskov novinarima.

“Ne želimo ni na koji način komentirati tu aferu”, dodao je.

Ruska politička elita nazvala je tu ostavku teškim udarcem za rusko-američke odnose.

“Ova je situacija provokativna. Negativni je signal za ponovnu uspostavu rusko-američkog dijaloga u trenutku kad su odnosi između Moskve i Washingtona na najnižoj razini od završetka Hladnog rata”, kazao je predsjednik povjerenstva za vanjske poslove u Dumi Leonid Slucki.

Izvor: Al Jazeera i agencije