Bijela kuća razmatra novu uredbu o migrantima

Trump je ranije spomenuo mogućnost 'nove uredbe' i rekao kako će nove mjere objaviti 'možda u ponedjeljak ili utorak' (AP)

Bijela kuća potvrdila je kako razmatra donošenje nove izvršne uredbe o migrantima nakon što je sud obustavio primjenu uredbe predsjednika Donalda Trumpa iz januara, a državni pravobranitelj iz Washingtona najavio kako bi od Trumpove administracije mogao zatražiti da otkrije “prave motive” te odluke, koja je digla buru širom svijeta, prenose agencije.

Savezni apelacijski sud Sjedinjenih Američkih Država u četvrtak je jednoglasno podržao suspenziju uredbe o zabrani ulaska u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, za koju je Trump rekao kako je sigurnosna mjera koja treba “spriječiti napade islamskih militanata”.

“Razmišljamo o svim mogućnostima”, rekao je za amerlčke medije Stephen Miller, savjetnik američkog predsjednika.

Dodatni koraci

Nabrojao je nekoliko opcija: podnošenje hitne žalbe Vrhovnom sudu SAD-a, odbrana smisla uredbe na sudovima ili izdavanje nove uredbe.

“Predsjednikove ovlasti nisu upitne”, istakao je savjetnik, koga smatraju predlagačem prvih Trumpovih protivimigrantskih mjera.

“Predsjednik može (…) nekim osobama zabraniti ulazak na našu teritoriju.”

Trump je još u petak spomenuo mogućnost “nove uredbe” i rekao kako će nove mjere objaviti “možda u ponedjeljak ili utorak”.

“Razmišljamo o novim dodatnim koracima”, ponovio je Miller, koji je osudio uplitanje saveznog sudije koji je obustavio primjenu prve izvršne uredbe američkog predsjednika.

Neustavni pokušaj

Državni pravobranitelj savezne države Washington Bob Ferguson izjavio je u nedjelju kako će, završi li odluka sudije iz Seattlea na sudu, zatražiti od Trumpove administracije da utvrdi “šta je zaista bilo razlog” donošenja predsjednikove izvršne uredbe.

Dokumenti i e-pošta zvaničnika administracije mogli bi sadržavati dokaze da je uredba bila neustavni pokušaj zabrane ulaska muslimana u SAD, a Ferguson je izjavio kako će iskoristiti “sva sredstva” koja mu stoje na raspolaganju kako bi to rasvijetlio.

Trump je izvršnom uredbom 27. januara zabranio ulazak u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana i na 120 dana obustavio ulazak izbjeglica, osim za sirijske izbjeglice, kojima je ulazak zabranjen na neodređen rok.

Sudija James Robart iz Seattlea prošlog petka blokirao je tu uredbu, na što se Trumpova administracija žalila, ali je Savezni apelacijski sud podržao suspenziju.

Izvor: Agencije