Trump stao uz kandidata optuženog za seksualno uznemiravanje

Judge Roy Moore speaks as he participates in the Mid-Alabama Republican Club's Veterans Day Program in Vestavia Hills
Vodeći republikanci u Kongresu pozvali su Roya Moorea da odustane od utrke za popunjavanje upražnjenih mandata u Senatu (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump prvi put direktno je podržao Roya Moorea, republikanskog kandidata za Senat, uprkos navodima da je Moore seksualno uznemiravao tinejdžerice.

Gorljivi kršćanski konzervativac Moore je odbacio optužbe da se ponašao protiv zakona, prenose agencije.

Vodeći republikanci u Kongresu pozvali su Moorea da odustane od utrke za popunjavanje upražnjenih mandata u Senatu na izborima 12. decembra.

U Senatu republikanci imaju većinu

Bijela kuća objavila je da bi Moore trebao odustati ako su navodi istiniti.

Međutim, Trump se u ponedjeljak na Twitteru zauzeo za to da Moore bude izabran, napisavši da su mu za njegov program potrebni svi glasovi republikanca.

U Senatu od 100 mjesta republikanci imaju većinu od 52 mjesta.

“Odbijanje demokrata da makar i jednim glasom podrže rezanje poreza razlog je zašto nam je potrebno da republikanac kao što je Roy Moore pobijedi u Albami”, napisao je Trump.

“Taj nam je glas potreban da zaustavimo zločin, ilegalnu imigraciju, za zid na granici, vojsku i pokret Za život, za upravu za ratne veterane te za mnoge druge stvari”, rekao je.

Optužbe tri žene

Demokratskog kandidata Douga Jonesa u toj utrci za senatorsko mjesto Trump je nazvao “marionetom prolijevo nastrojenih čelnika u Kongresu”.

Objavom na Twitteru u ponedjeljak Trump je prvi put direktno stao uz Moorea osim što je kritizirao Jonesa.

Jedna žena optužila je Moorea za uznemiravanje 70-ih, kada je imala 14 godina, a njemu je tada bilo više od 30 godina, objavio je Washington Post.

Javile su se još dvije žene s optužbama da ih je uznemiravao dok su bile tinejdžerice.

Izvor: Agencije