Kralj Salman i Yildirim za jedinstven stav o Jerusalemu

I Turska i Saudijska Arabija protive se Trumpovoj odluci da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela (Anadolija)

Turski premijer Binali Yildirim i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz na sastanku u Rijadu naglasili su važnost statusa grada Jerusalema te potrebu da čitav islamski svijet pravi zajedničke korake kad je riječ o zaštiti prava palestinskog naroda.

Poručili su da usvojena rezolucija o Jerusalemu na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) predstavlja snažnu poruku međunarodne zajednice.

Kako su istakli izvori iz ureda turskog premijera, tokom sastanka je razgovarano i o historijskim, vjerskim i drugim odnosima Turske i Saudijske Arabije, javlja Anadolija.

Kralj Salman izrazio je zadovoljstvo zbog Yildirimove posjete te ukazao na važnost održavanja saradnje Saudijske Arabije i Turske.

I Turska i Saudijska Arabija protive se odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za prijestonicu Izraela.

Prekinuvši dugogodišnju politiku, Trump je 6. decembra objavio da će njegova administracija početi proces preseljenja Ambasade SAD-a iz Tel Aviva. Trenutno u Jerusalemu nema ambasada.

Susret s prestolonasljednikom

Nakon Trumpove objave Generalna skupština UN-a prošle sedmice većinom je glasala za rezoluciju koja proglašava potez Washingtona “ništavnim”.

Gvatemala, SAD, Izrael i još šest država glasali su protiv rezolucije na vanrednom zasjedanju Generalne skupštine.

Nijedna evropska država nije bila protiv rezolucije, no nekoliko ih je bilo suzdržano.

Tokom posjete Saudijskoj Arabiji turski premijer sastat će se i s ministrom odbrane Saudijske Arabije te prestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom.

Izvor: Al Jazeera i agencije