Poljska ne odustaje od kontroverznih zakona o pravosuđu

Poljska tvrdi da je odluka Evropske komisije politička (EPA)

Poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je dva zakona o pravosuđu, zbog kojih je ranije Evropska komisija pokrenula kaznenu proceduru protiv te države, navodeći politički utjecaj na poljski pravosudni sistem. 

“Odlučio sam potpisati ove zakone”, rekao je Duda. “Uvodimo u Poljsku vrlo dobra rješenja koja poboljšavaju učinkovitost pravosudnog sistema.”

“Ojačan je demokratski karakter pravosudnog sistema”, dodao je.

Dva zakona koja je Duda potpisao odnose se na Vrhovni sud i Nacionalno sudsko vijeće.

Ranije u srijedu Evropska komisija predložila je Vijeću EU-a pokretanje postupka protiv Poljske, koji na kraju može dovesti do suspenzije prava glasa.

Rizik od kršenja vladavine prava

“Uprkos ponovnim naporima tokom gotovo dvije godine da s poljskim vlastima počne konstruktivni dijalog u kontekstu okvira za vladavinu prava, Komisija je zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj”, objavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Pokretanje postupka predviđenog Članom 7 nikad nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontroverznih reformi u pravosuđu. 

Poljska je sa žaljenjem primila odluku Evropske komisije, koju je nazvala “političkom, a ne pravnom”, a Mađarska je najavila da će uložiti veto na prijedlog Komisije.

Izvor: Agencije