Demokrate: Poreske reforme pogoduju bogatim Amerikancima

Kritičari smatraju da će usvojene izmjene, u narednim decenijama, koštati američki budžet hiljadu milijardi dolara (EPA)

Američki Senat usvojio je izmjene poreskog sistema. Nijedan zastupnik demokrata nije glasao za ovaj zakon.

Riječ je o ključnom političkom podvigu predsjednika Donalda Trumpa, nakon što je njegova administracija uspjela pridobiti podršku republikanaca, koji su u petak o ovom pitanju bili neodlučni.

Predstavnički dom usvojio je drugačiju verziju zakona, pa je sada potrebno da se usaglase tekstovi u oba doma. Kritičari smatraju da će usvojene izmjene, u narednim decenijama, koštati američki budžet hiljadu milijardi dolara.

Ovo su najveće izmjene poreskog sistema u Sjedinjenim Američkim Državama od osamdesetih.

Demokratski senator i bivši kandidat za američkog predsjednika Bernie Sanders promjene ocenjuje pogodnim za bogate, a pogubnim za ostale Amerikance.

“Večeras su republikanci bogatima osigurali milijardu dolara poreskih olakšica. Deficit najvećih korporacija rast će više od 1.400 milijardi. Drugi dio njihovog plana, vjerovatno u narednim mjesecima, bit će poziv na velike rezove u socijalnom sektoru i zdravstvenoj zaštiti kako bi imali čime platiti ta poreska rasterećenja bogatih”, rekao je on.

Korist za bogate

Profesor ekonomije i prava na Univerzitetu u Missouriju, William Black kaže da će ove promjene koristiti najbogatijim Amerikancima i da se od njih ne može očekivati značajniji napredak.

“Paradoksalno je da su republikanci ustvari oslabili u Kongresu i da Trump sada nad njima ima veću moć nego što je imao ikada ranije od početka mandata. Njegova snaga dolazi upravo iz njihove slabosti. Republikanci u Kongresu očajni su da usvoje bilo šta i to je prva stvar”, rekao je on.

Druga je da su očajni u nastojanju da dobiju ključnu proviziju unutar ovog zakona kroz baze svojih donatora, dodaje.

“Donatori su, naravno, bogati ljudi, a ovi poreski rezovi uglavnom pogoduju upravo njima – najbogatijim Amerikancima. Donatori su i govorili ‘usvojite ovaj zakon, pa nam se onda obratite za nove čekove’. Praktično, najbitnija politička činjenica je da je Trumpova baza i dalje uz Trumpa. Pokazalo se da je njegova baza odlučila unutarstranačke izbore”, pojašnjava Black.

On kaže da se republikanci u Kongresu ne boje demokrata ni izbliza koliko Trumpove baze, a on prilično dobro koristi te strahove. Ekonomisti kažu da će ovo značiti veoma mali rast, tako da se ovo ustvari ne tiče napretka, već stvaranja platforme za nove prihode najbogatijim Amerikancima.

Izvor: Al Jazeera