Zaboravljene fotografije arapskog svijeta

Aida, Elsie i Raymond Krikorian s Ruth i Georgesom Raadom (Al-Auja, Palestina, 1931) (Aida Krikorian Kawar / Arapska fotografska fondacija)
Aida, Elsie i Raymond Krikorian s Ruth i Georgesom Raadom (Al-Auja, Palestina, 1931) (Aida Krikorian Kawar / Arapska fotografska fondacija)

Piše: Alasdair Soussi

Odjeven u bijelu majicu kratkih rukava, sjedeći na ramenima drugog demonstranta, muškarac u Libanu pridružuje se demonstracijama u znak podrške egipatskom predsjedniku Gamalu Abdelu Nasseru 1956, samo dvije godine prije prvog libanskog građanskog rata 1958.

Godine 1970. potpuno nova bolnica u Kataru bez zgrada u blizini i saobraćaja na putu iznad.

Grupa dječaka na školskom izletu u Al-Fitnasu u Kuvajtu 1950, u pratnji elegantno odjevenih nastavnika.

Dvoje najpoznatijih arapskih izvođača nastupaju zajedno u nijemom filmu. Egipćanka Samia Gamal posmatra Sirijca Farida el-Atrasha dok popravlja automobil, s piramidama u pozadini.

Ovo su samo neke od 15 fotografija na izložbi u ovoj galeriji, dašak bliskoistočne historije u ovoj bogatoj tkanini.

Kao jedna od najistaknutijih kulturnih institucija na Bliskom istoku, Arapska fotografska fondacija (AIF) predvodila je aktivnosti prikupljanja, čuvanja i proučavanja fotografija iz regije.

U fondaciji stotine hiljada fotografija

Osnovana u Bejrutu 1997, Arapska fotografska fondacija već 20 godina doprinosi većem kulturnom, političkom i socijalnom razumijevanju Bliskog istoka.

Danas ta fondacija čuva stotine hiljada fotografija ne samo iz domovine već i iz država kao što su Irak, Jordan, Palestina, Sirija i Tunis, kao i šire arapske dijaspore.

“AIF je 1997. godine započeo ambiciozan projekt prikupljanja uzoraka iz radova fotografa na Bliskom istoku s ciljem pisanja historije prakse koja dotad nije postojala”, rekao je za Al Jazeeru suosnivač AIF-a Akram Zaatari.

Mnogi u regiji nisu tada smatrali da fotografije “vrijedi čuvati, izuzev zbog emocionalnih veza s ljudima na njima”, rekao je Zaatari, libanski fotograf i režiser.

“Kad smo osnovali AIF, insistirali smo na pisanju historije ove prakse jer smo željeli istražiti kako izgleda svakodnevni posao jednog fotografa. Zanimalo nas je kako rade, koje materijale koriste, kako prave estetske izbore i ko ih je podučavao.”

“AIF je danas jedini registar u ovom dijelu svijeta koji čuva uzorke radova velikog broja fotografa iz 20. stoljeća.”

Fondacija, u kojoj se čuva veliki broj fotografija, negativa i drugog fotografskog materijala od sredine 19. stoljeća do danas, izgleda moderno.

Pod vodstvom 30-godišnjeg direktora Marca Mouarkecha ta organizacija usvojila je veoma moderan pristup svojoj dragocjenoj imovini.

Ponovno otvaranje vrata

Pojedinačne predmete, npr., osoblje AIF-a redovno naziva “objektima”, a ne slikama ili fotografijama, da bi odrazili dinamiku i višeslojnu prirodu svakog artefakta.

“Danas imamo 600.000 objekata koji su podijeljeni u 301 kolekciju, kaže Mouarkech Al Jazeeri. “Mi ne smatramo da imamo samo jednu kolekciju, već prije 301 kolekciju s različitim morfologijama i specifikacijama.”

Iako ne prima sredstva iz javnih fondova, AIF je prije svega “javna institucija” s “obrazovnom i ulogom baštinjenja”, kaže Mouarkech.

U aprilu 2018, npr., ta organizacija pokrenut će internetsku platformu s ciljem komunikacije s javnošću da se skupi više informacija o malo poznatim objektima.

Tokom istog tog mjeseca ponovo će otvoriti vrata za posjetioce nakon što je izvjestan period bila zatvorena za javnost.

U znak obilježavanja 20 godina od osnivanja AIF-a, ovo je kratki vizuelni prikaz koji slavi arapski svijet zabilježen na fotografijama nekih od najistaknutijih fotografa u regiji.

U bijeloj majici kratkih rukava, sjedeći na ramenima drugog demonstranta, muškarac u libanskom gradu Saidi pridružuje se javnim demonstracijama u znak podrške egipatskom predsjedniku Gamalu Abdel Nasseru 1956.

Put Eliasa Mirshaka u Sudan – domoroci ispred kolibe, Sudan 1944.

Jezero Qattina, Talkalakh, Sirija, 1960.

Farid el-Atrash i Samia Gamal, Kairo, Egipat

Pogled na rijeku Yarmouk, na sjeveroistočnoj granici Jordana sa Sirijom, Mukhaibeh, Jordan

U pustinji između 'Beit el Hollata' i 'El Moussaiaba', na putu prema Iraku, 1939.

Ulica u Manami na otoku Bahreinu, Perzijski zaljev, Manama, Bahrein, 1950.

Bunar u Qatifu, u Saudijskoj Arabiji, 1950.

Vrtovi Maktara, Tunis

Školski izlet u Al-Fitnas u Kuvajtu 1950.

Nosač hoda ulicom u selu u Alžiru

Opća bolnica Hamad, Katar, 1970.

Pogled iz zraka na grad Abu Dhabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, 1960.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO