Slovačka: Poraz rasističke stranke na lokalnim izborima

Marian Kotleba, LSNS, Narodna stranka naša Slovačka, Slovačka
Kotleba je poznat po rasističkim govorima i mimohodima u kojima pristaše nose crne odore nalik na fašističke (Reuters)

Strah od proboja krajnje desnice na lokalnim izborima u Slovačkoj pokazao se u nedjelju neutemeljen, dok prvi rezultati pokazuju da čelnik otvoreno rasističke i antisemitske Narodne stranke naša Slovačka (LSNS) gubi guvernersko mjesto, javljaju agencije.

Marian Kotleba je 2013, na opće iznenađenje, izabran za guvernera Banske Bystrice, po površini najveće slovačke pokrajine, objavila je agencija dpa, kako prenosi Hina.

No, na subotnjim izborima za lokalne skupštine i guvernere osam slovačkih upravnih pokrajina, kandidat antifašističke koalicije Jan Lunter osvojio je 48,5 posto glasova, gotovo dvostruko više od Kotlebe.

Žena prvi put guvernerka

Socijaldemokrati premijera Roberta Fica će imati dva od osam guvernerskih mjesta, tri manje nego dosad.

Ovi će izbori ostati zapamćeni i po tome što je žena prvi put izabrana na guvernersku dužnost: Erika Jurinova, kandidatkinja liberalno-konzervativnog bloka bit će guvernerka Ziline, na sjeveru zemlje, nadmoćno pobijedivši socijaldemokratskog guvernera na odlasku.

Agencija France Presse podsjeća da je Kotleba javnosti postao poznat po svojim rasističkim govorima posebno uperenim protiv Roma i po mimohodima u kojima sudjeluju njegovi pristaše odjeveni u crne odore što podsjećaju na fašističke 30-ih 40-ih.

Njegova je stranka usto najavila potpisivanje peticije za održavanje referenduma o izlasku Slovačke iz Europske unije.

Inicijativa za zabranu

Slovački tužitelji u svibnju su poduzeli korake da zabrane njegovu ekstremno desnu stranku, koja je prvi put ušla u parlament prošle godine, rekavši da ona predstavlja prijetnju demokratskom poretku te zemlje.

Narodna stranka Naša Slovačka otvoreno se divi Jozefu Tisi, vođi nacističke marionetske države koji je zemlju vodio u Drugom svjetskom ratu.

Podnoseći zahtjev Vrhovnom sudu da se stranka raspusti, državni tužitelj je rekao da je cilj te stranke uništiti slovačku demokratiju.

Slovačka, zemlja s 5,4 milijuna stanovnika, ušla je u EU 2004., a u eurozonu pet godina poslije.

Izvor: Agencije