Saudijski princ poginuo u padu helikoptera

U padu helikoptera na jugu Saudijske Arabije u blizini grada Abhe poginuo je princ Mansour bin Muqrin, zamjenik guvernera pokrajine Asir i savjetnik smijenjenog prijestolonasljednika Mohammeda bin Nayefa.

Helikopter je prevozio još sedam visokih saudijskih zvaničnika.

Uzrok pada još nije poznat.

Asir je planinska pokrajina na jugu zemlje koja dijeli malu granicu s Jemenom.

Ovo se dešava u trenutku kada Saudijsku Arabiju potresaju hapšenja prinčeva i zvaničnika koji su neistomišljenici sadašnjeg prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Dekretom kralja Salmana smijenjeni su i uhapšeni prvi čovjek Nacionalne garde, ministar privrede i komandant saudijske mornarice, te još deseci bivših državnih zvaničnika i članova kraljevske porodice.

Tereti ih se za korupciju, a na njihova mjesta odmah su imenovani novi zvaničnici. Vlasti te zemlje saopćile su da će sva imovina obuhvaćena istragama o korupciji biti zamrznuta. 

Među privedenima je i saudijski milijarder, princ Alwaleed bin Talal, koji je vlasnik investicijske kompanije Kingdom Holding i jedan od najbogatijih ljudi na Bliskom istoku, a investirao je u kompanije kao što su Twitter, Apple i Citygroup.  

Priveden i milijarder koji je pomagao BiH

Priveden je i Sheikh Saleh Kamel, milijarder koji, kako saznaje Al Jazeera, godišnje daje 500 stipendija za djecu bez jednog ili oba roditelja u Bosni i Hercegovini. 

Fond Sheikh Saleh Kamel osnovan je 2010. godine na inicijativu Bosna Bank International i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela iz Saudijske Arabije, osnivača i predsjedavajućeg finansijske i poslovne grupacije Dallah Al-Baraka. Već šestu godinu zaredom iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za 500 djece iz BiH, učenika i studenata, bude isplaćeno 600.000 američkih dolara godišnje.

Uhapšeni su i vlasnici tri najveće medijske grupacije: Alwaleed bin Talal, vlasnik televizijskog kanala Rotana, Awaleed Al Brahim, vlasnik medijske kuće MBC, te Saleh Kamel, vlasnik ART korporacije.

Među smijenjenim i privedenim ministrima su i princ Meteb bin Abdullah, šef Nacionalne garde, te Adel Fakeih, ministar ekonomije. 

Abdullah al-Sultan, komandant saudijske mornarice, smijenjen je, a na njegovo mjesto postavljen je Fahad al-Ghafli.

Izvor: Al Jazeera i agencije