Administracija SAD-a zbog uragana Maria traži 13 milijardi dolara od Kongresa

Procjenjuje se da će obnova na otoku  koštati više od 30 mlijardi dolara (Arhiva)

Trumpova administracija će od Kongresa SAD-a zatražiti 13 milijardi američkih dolara nove pomoći Portoriku i drugim područjima pogođenim prirodnim katastrofama, a zahtjev će vjerojatno biti upućen iduće sedmice, rekli su izvori iz Kongresa u ponedjeljak.

Novac bi trebao pomoći Portoriku da se oporavi od posljedica uragana Maria koji je poharao tu teritoriju SAD-a ostavivši veliki dio otoka bez struje i pitke vode.  Procjenjuje se da će obnova na otoku koštati više od 30 milijardi dolara.

Izvori iz Kongresa  su rekli da nemaju tačnu brojku novog zahtjeva za odobrenje pomoći ali su rekli da je 13 milijardi dolara u okviru onoga što se razmatra.

‘Dobra priča za novine’

Predsjednik SAD-a Donald Trump bi Portoriko trebao posjetiti u utorak, dvije sedmice nakon što je otok pogodio uragan Maria, i vjerojatno će se suočiti s kritikama njegovog upravljanja tokom nepogode.

Gradonačelnica San Juana Carmen Yulin Cruz u petak je povela napad na odgovor Trumpove administracije na katastrofu kritizirajući službeni opis pružanja pomoći kao “dobru priču za novine” i zatraživši od Trumpa da odlučnije djeluje. Trump je gradonačelnici uzvratio putem Twittera optuživši je za “loše vodstvo”.  

Nije poznato hoće li se njih dvoje susresti u utorak.

“Ona (Cruz) je pozvana da sudjeluje na sutrašnjim događanjima i nadamo se da će doći do razgovora te da svi možemo raditi zajedno i krenuti naprijed”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders novinarima u utorak.

Maria, najmoćnija oluja koja je pogodila Portoriko u gotovo 90 godina, uništila je infrastrukturu opskrbe energijom i komunikacijske sisteme, otežavši time pristup hrani, vodi i gorivu širom otoka. Prema službenim podacima, uragan je ubio najmanje 16 ljudi. 

Većina od 3,4 miliona stanovnika su 13. dan nakon uragana dočekali bez struje.

Po ministarstvu energetike SAD-a tokom ponedjeljka prijepodne  za najmanje 5,4 posto korisnika je ponovno osigurana opskrba strujom, a aerodrom u San Juanu i pomorski terminal ponovno su uključeni u strujnu mrežu. Tokom iduće dvije sedmice za 15 posto korisnika  bi trebala ponovno biti osigurana opskrba strujom.

Usluge mobilne telefonije su, međutim, još uvijek nedostupne za veliki broj korisnika jer 88,3 posto repetitora nije u funkciji, izvijestio je Savezni odbor SAD-a za komunikacije.

Portoriko je američka otočka teritorija i stanovnici takvih područja smatraju se građanima Sjedinjenih Država iako ne plaćaju federalni porez, ne sudjeluju u američkim izborima i nemaju predstavnike u Kongresu.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Uragan, Maria, Portoriko

Ako zadrži snagu, Maria će biti najsnažniji uragan zabilježen u Portoriku od kako ga je 1932. godine pogodio uragan 4. kategorije.

Published On 20 Sep 2017

Uragan je do sada uzeo 32 života, Trump kaže da je Portoriko potpuno razoren i da je električna mreža uništena.

Published On 22 Sep 2017

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je Portoriko u velikim problemima nakon što je to ostrvo poharao uragan Maria. Guverner Portorika pozvao je Washington da hitno pomogne u otklanjanju problema na toj američkoj teritoriji. 

Published On 27 Sep 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO