Kurz proglasio pobjedu na izborima u Austriji

Austrijski konzervativni političar i ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz proglasio je večeras pobjedu na današnjim parlamentarnim izborima i saopćio kako ne odbacuje mogućnost formiranja manjinske vlade kada se objave konačni rezultati.

„Naravno da želim formirati stabilnu vlast, no ako to ne bude moguće imaju druge opcije“, kazao je za austrijsku TV stanicu ORF i dodao kako planira razgovarati sa svim strankama koje budu u novom sastavu austrijskog parlamenta.

Dodao je kako treba sačekati sa razgovorima dok se izbroje glasovi koji su došli poštom, a brojanje počinje sutra.

Ti glasovi će vjerovatno odlučiti o tome koja će stranka današnje izbore završiti na drugom mjestu.

Narodna partija Austrije (OVP), na čijem je čelu Kurz, pobijedila je na današnjim prijevremenim parlamentarnim izborima, pokazuju prvi rezultati sa birališta, prenose agencije.

Kurz bi, na osnovu ishoda izbora, mogao postati najmlađi kancelar u historiji Austrije, ali sa 31 godinom i najmlađi šef vlade u svijetu.

Prema prvim službenim, ali nepotpunim rezultatima, budući da nedostaju još oni koji dolaze poštom, kako javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja, OVP je osvojio 31,7 posto glasova. Time je OVP, nakon dugo godina, ponovo dospio na prvo mjesto političke scene Austrije.

Na drugoj poziciji je Slobodarska partija (FPO) Heinz-Christiana Strachea koja je osvojila 27,4 posto glasova, a treća je Socijaldemokratska partija (SPO) aktuelnog kancelara Christiana Kerna koja je osvojila 26,7 posto.

Glasovi iz gradova

Prema ovim podacima, u parlament ulazi još NEOS koji je osvojio 5,0 posto, a Lista Pilz je za sada osvojila 4,1 posto. Ispod cenzusa su trenutno Zeleni sa 3,3 posto koji bilježe veliki pad.

Na ovim izborima o drugoj poziciji, ali i partijama koje će preći cenzus, odlučit će glasački listići predati putem pošte.

Naime, više od 800.000 glasačkih listića za glasanje putem pošte naručeno je za ove izbore, što je 14 posto glasačkog tijela.

Glasovi predati putem pošte, koji će se brojati tek od sutra, mogu uticati na konačan rezultat, posebno o pitanju ko prelazi, a ko ne prelazi cenzus od četiri posto.

Incident u Štajerskoj

Zabilježen je i prvi incident kada je jedan penzioner došao na biračko mjesto sa namjerom ga zapaliti.

Kako je saopćila policija pokrajine Štajerske, psihički poremećeni muškarac starosti 77 godina, došao je u mjestu Hartberg do glasačkog mjesta noseći kanister sa gorivom. On je gorivo istočio ispred birališta, ali su ga prolaznici spriječili u njegovoj namjeri. Policija ga je uhapsila, a pozvan je i ljekar da ga pregleda, kako bi se ustanovilo da li je bio uračunljiv.

Približno 6,4 miliona Austrijanaca danas odlučuje o budućem političkom kursu države, pošto na parlamentarnim izborima bira stranke koje će upravljati zemljom u narednih pet godina, a po svemu sudeći Austrija će dobiti vladu desnog centra, koju bi činili Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO), pišu agencije.

Pravo glasa imaju svi austrijski državljani koji su na dan izbora napunili 16. godinu života, a prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova to je ukupno 6.401.304 građana.

Izvor: Al Jazeera i agencije