Danska povećava vojni budžet zbog Rusije

Danska vojska planira dodatna ulaganja u protuzračne rakete, tenkove, artiljeriju... (EPA)

Danska Vlada želi u idućih pet godina povećati obrambeni proračun za 20 posto, kao odgovor na pojačanu vojnu aktivnost Rusije na istoku i sjeveru Europe, prenose agencije.

“Rusija ulaže goleme novce u svoju vojsku i održava velike vojne vježbe na Baltičkom moru i uz granice baltičkih država, kršeći međunarodna pravila i načela”, priopćila je Vlada.

Kabinet premijera Larsa Lokkea Rasmussena stoga je predložio postupno povećanje obrambenog proračuna za 20 posto u idućih pet godina, odnosno dodatnih 762 milijuna dolara.

To uključuje osnivanje nove brigade od 4.000 vojnika, koja bi djelovala u baltičkoj i nordijskoj regiji, opremljena protuzračnim raketama, tenkovima, topništvom i protupodmorničkim sredstvima.

Veća izdvajanja za vojsku

Vladinim bi se prijedlogom izdvajanje za obranu povećalo s prošlogodišnjih 1,2 posto bruto domaćeg proizvoda na 1,3 posto 2023. godine.

Prijedlog dolazi u vrijeme pojačanog straha u nordijskoj i baltičkoj regiji zbog jačanja ruske vojne snage.

Veći dio zapadnih zemalja zabrinut je zbog ruskih akcija od 2014. godine, kada je Moskva pripojila ukrajinski crnomorski poluotok Krim i podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine u ratu koji je odnio više od 10.000 života.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO