Sud ukinuo zabranu burkinija u Nici

Najmanje 30 kazni je izdato u Nici od kako je zabranjen burkini (Reuters)

Francuski sud je ukinuo zabranu nošenja burkinija u Nici, zaključivši da je dekret protiv kupaćeg kostima koji prekriva cijelo tijelo ilegalan, jer nije bilo dokazanog rizika od ometanja javnog reda.

Administrativni sud u Nici donio je odluku da “u odsustvu takvom rizika, emocije i zabrinutosti koje su rezultat terorističkih napada, pogotovo napada od 14. jula, nisu dovoljni da se legalno opravda zabrana”.

Sud je, također, zaključio da burkini ne predstavljaju rizik za “higijenu, pristojnost ili sigurnost prilikom plivanja”.

‘Ilegalno kršenje sloboda’

Ova odluka dolazi nakon presude najvišeg administrativnog suda Francuske da se suspendira zabrana koju je uvelo približno 30 gradova u zemlji.

Nica i nekoliko drugih gradova ignorirali su odluku i zadržali zabrane.

Najmanje 30 kazni je izdato u Nici od kako je zabranjen burkini.

Vlasti ovog grada tvrde da postoji rizik narušavanja javnog reda zbog nošenja burkinija, nakon napada u kojem je muškarac kamionom ubio 86 ljudi.

Ranije ove sedmice je Ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda saopćio je da zabrana “ilegalno kršenje osnovnih sloboda” i “glupa reakcija” na nedavne napade.

‘Religijska netolerancija i stigmatizacija’

Rupert Colville, glasnogovornik OHCHR-a, rekao je da su agencije za ljudska prava željele da lokalni zvaničnici “odmah” ukinu zabrane, jer one nisu poboljšale sigurnost.

Dodao je da takve zabrane “potpiriju religijsku netoleranciju i stigmatizaciju muslimana” te da su “samo uspjele povećati tenzije”.

Također je kazao da se žene koje nose burkini ili bilo koju drugu odjeću “ne mogu kriviti za nasilnu ili neprijateljsku reakciju drugih”.

Izvor: Agencije