Austrijanci misle da im predsjednik i ne treba

Čak 81 posto Austrijanaca strahuje da su se birači umorili od izbora i da bi izlaznost mogla da padne (AP)

Uoči ponavljanja predsjedničkih izbora koji su sada zakazani za 4. decembar, mnogi Austrijanci te izbore smatraju nepotrebnim, a velika većina, gotovo 70 posto, vjeruje da bi država mogla sasvim dobro da funkcioniše i bez predsjednika.

Rezultati istraživanja instituta Market tako pokazuju da devet od deset Austrijanaca jednostavno ne želi da se troši novac za izbore, više od polovine uvjereno je da je žalba na drugi krug bila nepotrebna, 89 posto birača smatra da se samo uz detaljnu kontrolu može govoriti o demokratiji, ali istovremeno 60 posto ocjenjuje da potpuno bezgrešni izbori apsolutno nisu mogući.

Umorni od izlazaka na izbore

Čak 81 posto Austrijanaca strahuje da su se birači umorili od izbora i da bi izlaznost mogla da padne, njih 65 posto smatra da budući predsjednik treba da bude “neosporavana” ličnost, 45 posto ukazuje da bi trebalo da bude iz stranke koja nije kancelarova, a tek 19 posto bi željelo da predsjednik vlada republikom kao u SAD-u i Francuskoj.

Kakav god bio ishod izbora, koji su odloženi za 4. decembar, funkcija sefa države gubi na ugledu kao moralna instanca, pokazuje istraživanje instituta Market.

Naime, dok je prije dvije godine 81 posto birača isticao da je predsjednik moralna instanca, to trenutno smatra njih 77 posto, a istovremeno je broj onih koji misle da bi država mogla biti dobro vođena i bez predsjednika, porastao sa 59 na 69 posto.

Izvor: Agencije