Iza ISIL-a ostale 72 masovne grobnice

Borci ISIL-a poznati su po brutalnim likvidacijama zatvorenika i vjerskih neistomišljenika (AP)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant ostavila je iza sebe 72 masovne grobnice sa hiljadama mrtvih.

Broj otkrivenih grobnica nije konačan i vjerovatno će ih biti pronađeno još mnogo kako se borci ISIL-a budu povlačili, javlja AP, koji je, putem ekskluzivnih intervjua, fotografija i istraživanja, došao do dokaza o postojanju tih grobnica.

Ukupno, broj mrtvih u tim grobnicama je od 5.200 do od 15.000.

Ubijani šiiti, Kurdi i Jezidi

U Siriji se nalazi 17 masovnih grobnica, među kojima i jedna u koju je pokopano stotine tijela pripadnika jednog plemena, navodi američka agencija.

Istraživanje je pokazalo da se takva lokacija nalazi i u zatvoru Badoush kod Mosula, gdje je ubijeno više od 600 zatvorenika.

To dokazuju ekskluzivne satelitske fotografije, koje je napravila i američkoj agenciji dostavila obavještajna kompanija AllSource Analysis.

Novootkriveni dokazi potvrdili su sumnje humanitaraca, novinara i iračkih zvaničnika, koji su tvrdili da su u junu 2014. godine pripadnici ISIL-a pogubili 600 zatvorenika.

Tada su borci ISIL-a izdvojili šiite, Kurde i Jezide i strijeljali ih na lokaciji koja se nalazi u neposrednoj blizini zatvora.

Masakar je preživjelo 15 ljudi, koji su svoja iskustva ispričali aktivistima organizacije Human Rights Watch.

Masakr u kampu Speicher

Pravda je u svim tim slučajevima zadovoljena samo jednom, nakon što je 2014. godine oko 1.700 iračkih vojnika strijeljano u kampu Speicher kod Tikrita.

Dvije godine poslije tog masakra, 21. avgusta ove godine, u Iraku je 36 boraca ISIL-a obješeno zbog tog zločina, podsjeća AP.

Od 72 masovne grobnice, čije je postojanje američka agencija dokumentirala u, kako navodi, najopsežnijem istraživanju te vrste do sada, najmanja sadrži tri tijela, dok se za najveću vjeruje da ih sadrži na hiljade.

Izvor: Agencije