Turska traga za brojnim bjeguncima

Potjernica je raspisana i za bivšim glavnim i odgovornim urednikom dnevnog lista Zaman (EPA)

Nakon pokušaja državnog udara u Turskoj koji je prema navodima turske Vlade izvela organizacija FETO, zbog povezanosti s ovom grupom uhapšene su brojne osobe. No, turske sigurnosne snage još uvijek tragaju za brojnim bjeguncima za kojima raspisana potjernica zbog veze sa FETO-om.

Najtraženija osoba u procesu protiv organizacije FETO je lider te grupe Fethullah Gulen, nastanjenim u SAD-u, u Pennsylvaniji. Pored njega, tu su i novinar Ekrem Dumanli, zatim Emre Uslu, brojni suci, tužioci, poduzetnici, novinari i druga lica.

Neki od bjegunaca, nakon što državni udar nije uspio, pobjegli su u inostranstvo.

Neki od bjegunaca koji su napustili Tursku priključili su se organizaciji PYD, što ide u prilog već postojećih sumnji o “saradnji PKK i FETO-a”, javlja Anadolija.

Ministar nacionalne odbrane Fikri Isık izjavio je da je nakon neuspjelog državnog udara u bjekstvu oko 300 vojnih lica, među kojima devet generala. Među visokim vojnim zvaničnicima između ostalih nalaze se Irfan Arabaci, Ayhan Bay, Hayrettin Imren i Nazmi Ekici.

Najmanje 49 novinara u bjekstvu

U okviru istrage u vezi sa pokušajem vojnog puča, te istrage protiv bivših rukovodioca i uposlenika dnevnog lista Zaman, raspisan je nalog za privođenje najmanje 89 osoba. Policija je dosad privela najmanje 40 osoba, među kojima je za 23 njih određen pritvor, a snage sigurnosti tragaju za još 49 osumnjičenih, među kojima su novinari, rukovodioci i drugi uposlenici medija.

Među uhapšenima nalazi se 17 novinara, a oni se terete za krivično djelo “članstvo u teroristčkoj organizaciji”. Policija traga za još 49 osoba, među kojima su 19 njih novinari, od kojih je 11 izvan granica Republike Turske. Među uhapšenima su i novinari Nazli Ilicak i Ali Bulac.

U okviru istrage turskog tužilaštva zbog povezanosti sa oraganizacijom FETO/PDY potjernica je raspisana i za bivšim glavnim i odgovornim urednikom dnevnog lista “Zaman” Ekremom Dumanlijem, te bivšim rektorom Univerziteta Fatih Serifom Alijem Tekalanom, bivšim zamjenikom šefa turske policije Osmanom Karakusom i drugima.

Među bjeguncima se nalaze i bivši tužioci Zekeriya Oz i Celal Kara, koji su bili tužioci u slučaju pokušaja državnog poznatijem kao “17-25 decembar”. Za njih je ustanovljeno da su pobjegli u inostranstvo prije samog raspisivanja potjernice.

Hakan Sukur pobjegao u SAD

Protiv bivšeg fudbalera Galatasaraya i reprezentacije Turske Hakana Sukura, a ujedno i bivšeg zastupnika u turskom parlamentu, pokrenuta je tužba da je putem Twittera vrijeđao predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana. Nakon što je tužilaštvo zatražilo kaznu od četiri godine zatvora, Sukur se nije pojavio na ročištu. Ustanovljeno je da je pobjegao u SAD.

Podsjećamo, pučisti su pokušali izvesti državni udar u Turskoj, u petak, 15. jula i tom prilikom poginulo je blizu 250 osoba, a ranjeno preko 2000.

Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašli na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i goloruki stali pred tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO