Juncker: Evropi neophodna zajednička vojska

Jean Claude Juncker je upozorio na opasnost okretanja leđa izbjeglicama (Reuters)

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker izrazio je u nedjelju nadu kako će uslijediti dalja integracija Evropske unije, dodajući kako je neophodna zajednička vanjska i odbrambena politika, jer bi u suprotnom bila ugrožena uloga Evrope u svijetu, prenose agencije.

Konačni cilj, prema njegovim riječima, treba jednog dana biti zajednička evropska vojska, koja ne bi bila klasična ofanzivna armija.

“Tu ne treba biti ni član NATO-a, kako neki ne bi imali problema”, rekao je Juncker vezano za vojnu neutralnost Austrije.

Nastaviti pregovore s Turskom

On je ocijenio kako je i dalje moguće da EU, kao što je planirano, 1. oktobra uvede viznu liberalizaciju s Turskom.

Istovremeno je, u obraćanju na Evropskom forumu Alpbach, u istoimenom austrijskom gradiću, upozorio kako turska država ne smije koristiti zakone za borbu protiv terorizma kako bi zatvarala nedužne naučnike i novinare.

Prema njegovim riječima, neophodno je ispunjenje svih uvjeta EU-a za ukidanje viza.

Također je istakao kako, ako ne dođe do vizne liberalizacije, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan svojim građanima mora objasniti zašto ne mogu slobodno putovati u EU.

Pored toga, Juncker se izjasnio za nastavak pristupnih pregovora s Turskom.

Austrijski kancelar Christian Kern podstakao je inicijativu za obustavu pristupnih pregovora s Turskom, smatrajući kako su oni iluzija.

“Pregovore treba nastaviti, ne zato što će uslijediti članstvo u narednih pet ili deset godina, već kako bi se ostalo u stalnim razgovorima s Turskom“, objasnio je Juncker.

‘Teroristi se rađaju i u Evropi’

On se osvrnuo i na izbjegličku krizu, upozorivši na opasnost okretanja leđa izbjeglicama.

Prema njegovim riječima, “prave izbjeglice”, koje bježe od nasilja i terora, moraju uživati maksimalnu solidarnost EU-a.

“S izbjeglicama su u Evropu došli i teroristi, ali mnogi od njih već su ranije bili tu, rođeni su u Belgiji, Briselu, Parizu i Kanu. Oni su odrasli u našem društvu”, kazao je on, ističući kako sigurnosna razmišljanja ne smiju ograničavati solidarnost s izbjeglicama.

Izvor: Agencije