Gazprom povećao izvoz gasa zapadnoj Europi

Gazprom je najvažniji snabdjevač Europe gasom (Reuters)

Gazprom je u prvoj polovini tekuće godine povećao izvoz prirodnog gasa zapadnoj Evropi za 14,2 posto, čime je ukupna isporučena količina tog energenta dosegla obim od 69,8 milijardi kubnih metara na godišnjem nivou.

Zapadna Europa, kako je saopćeno, ostaje najveće tržište za Gazprom, iako kompanija ima ozbiljne namjere da svoje proizvode plasira i na druga svjetska tržišta.

Najveći europski potrošači Gazpromovog gasa su Njemačka (uz povećanje isporuka od 7,2 posto, na 22,7 milijardi kubnih metara), Italija (rast isporuka od 4,8 posto, na 12,6 milijardi kubnih metara) i Francuska (za 34 posto na 5,6 milijardi kubnih metara), prenosi ruska agencija Tass.

Pad isporuke Turskoj

Isporuke gasa Turskoj su smanjene za osam posto, na 12 milijardi kubnih metara u prvom polugodištu tekuće godine, saopćio je Gazprom.

Izvoz ruskog gasa centralnoj Evropi je porastao za 15 posto na godišnjem nivou i sada iznosi 15,1 milijardu kubnih metara, dok su isporuke članicama Zajednice nezavisnih država pale za 19 posto, na 15,5 milijardi kubnih metara.

Ukrajina je naročito smanjila tražnju za ruskim gasom, i to za tri i po puta na 1,2 milijarde kubnih metara, što je najveći pad.

Izvor: Agencije