Prvi slučajevi Zike na Floridi

Četiri pacijenta koja boluju od virusa Zika u Miamiju  vjerovatno su zaražena komarcima iz susjednog  naselja. Zdravstveni stručnjaci već dugo upozoravaju da je Miami područje visokog rizika i da je infekcija, za sada, ograničena na manji dio grada.

Do sada je na Floridi registrovano blizu 400 slučajeva infekcije virusom Zika. Svi zaraženi bili su u inostranstvu. Ali zvaničnici navode da postoje četiri pacijenta za koje ljekari kažu da su vjerovatno zaraženi u jednom naselju u Miamiju. Slučajevi su otkriveni agresivnim metodama testiranja, a vlasti kažu da su spremne.

“Florida je spremna. Mi smo se pripremili. Na ovo gledamo kao i na vremenske neprilike, morate se na vrijeme spremiti”, rekao je Rick Scott, guverner Floride.

Riječ je o tri muškarca i jednoj ženi, a nikome od njih nije potrebno liječenje. Stručnjaci kažu da zaraženi virusom Zika često ne pokazuju simptome, iako se širom Latinske Amerike ova bolest povezuje s defektima kod beba. Testiranja će se nastaviti, a zdravstveni zvaničnici kažu da će eventualna epidemija biti ograničena.

Mala vjerovatnoća za epidemiju

“S obzirom na uslove i demografiju naše zemlje, postoji nekoliko faktora zbog kojih je malo vjerovatno da ćemo imati epidemiju sličnu onima u Brazilu ili Puerto Ricu”, kazao je Anthony Fauci, stručnjak za virus Zika.

Iz predostrožnosti je prekinuto dobrovoljno davanje krvi. Ipak, stanovnicima nije sugerisano da izbjegavaju pogođeno područje, bez obzira na činjenicu da sada i američki komarci mogu nositi virus Zika.

Ukoliko se ovi slučajevi potvrde, postoji bojazan da bi se epidemija, osim Floride, mogla proširiti na druge djelove SAD-a. Pokrenuto je suzbijanje legla komaraca, a lokalne vlasti će dobiti sredstva koja su potrebna za borbu protiv širenja virusa Zika, s posebnim naglaskom na zaštitu trudnica.

Izvor: Al Jazeera