Turska: Ostavka generala nakon velike čistke

Turske vlasti su nakon neuspjelog puča priveli više od 10.000 vojnika (Reuters)

Dvojica generala turske armije sa četiri zvjezdice podnijeli su ostavke, javljaju mediji, dan nakon što je iz oružanih snaga otpušteno skoro 2.400 vojnih lica zbog umiješanosti u pokušaj vojnog udara.

Ostavke su podnijeli generali Kamil Basoglu i Ihsan Ujar, visokorangirani oficiri kopnenih snaga, navodi se u izvještaju.

Nije precizirano zašto su napustili svoje položaje, prenosi Srna.

U srijedu je iz vojske otpušteno 149 generala i admirala, što čini gotovo 40 posto visokog oficirskog kadra turske armije.

Osim generala i admirala, otpušteno je i 726 oficira i 1.684 vojnika, prenosi Tanjug.

U sjedištu turske vlade je u toku sjednica Vrhovnog vojnog vijeća koje raspravlja o pokušaju vojnog udara, prenosi Anadolija.

Redovna sjednica Vrhovnog vojnog vijeća prvi put se održava van sjedišta Generalštaba turskih snaga i uz predsjedavanje premijera i učešće ministra odbrane Fikri Isika.

Turska je otpustila 88 zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu.

Agencija Reuters navodi da je to učinjeno u okviru “čistke” osoba za koje se sumnja da podržavaju imama Fethullaha Gulena i njegov pokret, kog Ankara optužuje za organiziranje vojnog puča.

Gulen demantira da stoji iza neuspjelog vojnog puča, izvedenog 15. jula u kom je više od 200 ljudi poginulo.

Vlasti su privele više od 15.000 ljudi, uključujući više od 10.000 vojnika, poslije neuspjelog vojnog udara 15. i 16. jula, izjavio je ranije ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala.

Također je saopćeno i da je zatvoreno 130 medijskih kuća, uključujući tri novinske agencije, 16 tv stanica i 45 dnevnih listova.

Zabrinutost UN-a

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio je u srijedu duboku zabrinutost zbog vala hapšenja i suspenzija u Turskoj nakon neuspjelog pokušaja puča u toj zemlji.

Ban je u telefonskom razgovoru sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom rekao da se brzo moraju predočiti “kredibilni dokazi” o odgovornosti privedenih kako bi zakonski mogao da bude utvrđen njihov pravni status.

Ban je, također, ukazao na zabrinjavajuće navode o zlostavljanju nekih uhapšenih i o pritvorskim uvjetima u kojima se oni nalaze, istakavši veliku zabrinutost zbog broja hapšenja, privođenja i suspenzija, rekao je glasnogovornik UN-a Farhan Khan, prenosi AFP.

Ban je rekao da priznaje da u zemlji nakon pokušaja puča postoje vanredne okolnosti, ali da očekuje da Turska poštuje osnovna prava i svoje međunarodne obaveze.

Šef UN-a “vjeruje da će vlada i narod Turske pretvoriti ovaj trenutak neizvjesnosti u trenutak jedinstva čuvajući tursku demokratiju”, rekao je glasnogovornik UN-a.

Izvor: Agencije