Erdogan ostavio generala Akara na čelu turske vojske

Redovna sjednica Vrhovnog vojnog vijeća prvi put je održana van sjedišta Generalštaba turskih snaga (AP)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u četvrtak odobrio odluke Visokog vojnog vijeća Republike Turske, javlja agencija Anadolija.

Dosadašnji načelnik Generalštaba oružanih snaga, general Hulusi Akar, nastavit će obnašati istu dužnost.

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin naveo je kako je napravljeno malo promjena u vrhu vojne uprave nakon ovomjesečnog neuspješnog vojnog udara.

Prema odluci Visokog vojnog vijeća, komandant Kopnenih snaga armijski general Colak, komandant mornarice admiral Bostanoglu i komandant Zračnih snaga Unal će ostati na istim dužnostima.

Na čelo Glavne komande Žandarmerije imenovan je general armije Yasar Guler, dok je za pomoćnika načelnika Generalštaba imenovan general armije Umit Dundar.

Ranije je objavljeno kako su dva generala turske armije sa četiri zvjezdice podnijeli ostavke, javljaju mediji, dan nakon što je iz oružanih snaga otpušteno skoro 2.400 vojnih lica zbog umiješanosti u pokušaj vojnog udara.

Ostavke su podnijeli generali Kamil Basoglu i Ihsan Ujar, visokorangirani oficiri kopnenih snaga, navodi se u izvještaju.

Hiljade privedenih

Redovna sjednica Vrhovnog vojnog vijeća prvi put je održana van sjedišta Generalštaba turskih snaga i uz predsjedavanje premijera Turske Binalija Yildirima i učešće ministra odbrane Fikrija Isika.

Turska je otpustila 88 zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu.

Agencija Reuters navodi da je to učinjeno u okviru “čistke” osoba za koje se sumnja da podržavaju imama Fethullaha Gulena i njegov pokret, kojeg Ankara optužuje za organiziranje vojnog puča.

Gulen demantira da stoji iza neuspjelog vojnog puča, izvedenog 15. jula, u kojem je više od 200 ljudi poginulo.

Vlasti su privele više od 15.000 ljudi, uključujući više od 10.000 vojnika, poslije neuspjelog vojnog udara 15. i 16. jula, izjavio je ranije ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala.

Izvor: Agencije