Yildirim: Niko ne može slomiti ovu naciju

Premijer Turske Binali Yildirim izjavio je danas kako niko ne može slomiti Tursku te zahvalio prijateljskim zemljama na podršci nakon sinoćnjeg pokušaja vojnog udara. 

Kazao je kako je uhapšeno 2.839 vojnika.

“Možemo samo zahvaliti Bogu zato što smo porazili ljude koji su pokrenuli ove opasne probleme. Pokušaj i sve što su uradili nije bilo u sklopu komande sigurnosnih snaga nego je to uradila manjinska grupa koja je željela ostvariti svoje ciljeve. To je paralelna državna struktura unutar Oružanih snaga”, rekao je Yildirim u obraćanju novinarima u Ankari.

“Naši cijenjeni komandanti i oficiri zaslužuju svaku pohvalu zato što nisu posustali i zato što su pobijedili one koji su preduzeli ovaj čin. Želio bih da zahvalim svim našim građanima, političkim strankama i nevladinim organizacijama”, rekao je Yildirim.

Čestitao je “svim policijskim snagama, specijalnim snagama, kao i onima koji su stajali sa nama rame uz rame u borbi protiv ovog kukavičkog pokušaja”.

Hrabrost naroda

“Dragi naši građani, ono što smo iskusili pokazuje nam jednu stvar, a to je da Turska ima obimno iskustvo u demokratiji, a to nam također pokazuje kako je demokratija važna za našu zemlju i našu slobodu. Također bih želio da zahvalim svim prijateljskim zemljama koje su iskazale podršku i prjateljstvo prema nama.

Ovih dana ljudi su pokazali veliku hrabrost u sprečavanju ovog užasnog čina. Oni koju su pokušali vojni udar konačno moraju da shvate da niko ne može da slomi ovu naciju”, rekao je Yildirim, naglasivši će “biti učinjeni svi potrebni koraci protiv terorističke organizacije FETO bez oklijevanja”.

On je kazao kako smrtna kazna ne postoji u Turskoj, ali kako će vlasti razmotriti zakonske izmjene kako bi se spriječili događaji poput pokušaja vojnog udara.

Dodao je kako će bilo koja država koja podrži Fethullaha Gulena biti smatrana neprijateljem Turske i u ratu s Ankarom.

“Petnaesti  juli je naš praznik demokratije, neka nam je sretan”, zaključio je turski premijer.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO