Parlament jednoglasno osudio vojni udar

Republičko tužilaštvo u Ankari, koje je pokrenulo sveobuhvatnu istragu u vezi sa pokušajem državnog udara, uputilo je dopis svim tužilaštvima u Turskoj za izdavanje naloga za hapšenje ili pokretanje istrage protiv 2.745 sudija i tužilaca, za koje se smatra da su pripadnici organizacije FETO.


Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo danas postići saglasnost o osudi nasilja i nemira u Turskoj jer je Egipat bio protiv saopćenja u kojem se pozivaju sve strane da “poštuju demokratski izabranu vlast”, izjavile su diplomate.

U tekstu, čiji je autor SAD, izražena je duboka zabrinutost zbog situacije u Turskoj i od strana je zatraženo da iskažu uzdržanost, izbjegnu nasilje ili krvoproliće. Upućen je i poziv za hitno okončanje krize i povratak vladavine prava, javlja Srna.

Saopćenja u Vijeću sigurnosti UN-a moraju biti usvojena konsenzusom.

Diplomate, koje nisu željele biti imenovane, izjavile su da je Egipat tvrdio da Vijeće sigurnosti nije u poziciji da utvrdi da li je Vlada Turske demokratski izabrana.


Fethullah Gulen, čije sljedbenike Turska krivi za propali državni udar, rekao je kako je pokušaj svrgavanja vlasti možda bio insceniran te pozvao turski narod da ne gleda vojnu intervenciju kao nešto pozitivno.

“Postoje mali izgledi, postoji mogućnost da je to mogao biti insceniran puč”, rekao je Gulen novinarima uz pomoć prevodioca u Pennsylvaniji, gdje živi. “Mogao bi biti namijenjen za sudske optužnice i udruge”.

Gulen je rekao da se demokratija ne može postići vojnom akcijom. Kritizirao je Vladu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Hina.


Njemačka kancelarka Angela Merkel i višerangirani zvaničnici Evropske unije osudili su pokušaj vojnog udara u Turskoj, te uputili poziv predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu da se prema zavjerenicima odnosi u skladu sa zakonom.

“Postupak prema odgovornima za tragične događaje iz prošle noći treba da bude vođen u skladu sa vladavinom zakona”, rekla je Merkel.


Američki predsjednik Barack Obama pozvao je danas Tursku da poštuje vladavinu prava nakon pokušaja vojnog udara u toj zemlji. Također je apelirao na turske lidere da “izbjegavaju akcije koje bi dovele da eskalacije nasilja ili nestabilnosti”, saopćila je Bijela kuća.

Obama je dao instrukcije saradnicima da sa turskim vlastima rade na “očuvanju sigurnosti diplomatskih misija i ljudstva, američkih službenika”.

Zajednički napori poput borbe protiv terorizma “zahtijevat će kontinuiranu tursku saradnju”, rekao je Obama, a prenosi AFP.


O sigurnosnim okolnostima na putu do Turske sa granice sa Grčkom izvještava Đorđe Kostić.   


“Pokušaj puča u Turskoj je šokantan i najoštrije ga osuđujem”, saopćio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz, dodajući da nasilje nikada ne vodi mirnoj političkoj tranziciji i samo produbljuje socijalne podjele koje teško mogu da zacijele.

“Turska vlada, ipak, sa svoje strane, ne smije iskoristiti ovu priliku da krši demokratsku vladavinu, ograniči slobodu govora i osnovna prava. Vladavina jednog čovjeka i arbitrarne odluke nisu prihvatljive u zemlji koja nije samo strateški saveznik već i kandidat za prijem u Evropsku uniju”, navodi se u saopćenju.


Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je kako će proces izručenja osam pripadnika oružanih snaga odanih organizaciji FETO, a koji su pobjegli helikopterom u Grčku, biti ubrzan.

“Ako Bog da, izdajnike ćemo vratiti u Tursku i predati ih pravosudnim instituacijama”, kazao je Cavusoglu u izjavi novinarima nakon vanredne sjednice turskog parlamenta. 


U akciji u 4. zračnoj bazi Akinci protiv pripadnika oružanih snaga odanih organizaciji FETO, oslobođen je glavni komandant žandarmerije Galip Mendi, koji se nakon toga vratio na funkciju.

Prema informacijama turskih policijskih zvaničnika, okončana je akcija u 4. zračnoj bazi, prenosi Anadolija.


U zgradi turskog parlamenta, koja je oštećena u pokušaju vojnog udara, održana je vanredna sjednica Skupštine. Sjednica je počela minutom šutnje, nakon čega je intonirana nacionalna himna.

„Zastupnici su oštro osudili pokušaj vojnog udara, a ta institucija je bila na udaru pučista. Vlada i civilne vlasti te zvaničnici političkih stranaka su poslali snažnu poruku domaćoj i stranoj javnosti. Osim toga, slali su poruke jedni drugima. Premijer je više puta upotrijebio riječ ‘jedinstvo’, jer AK partija želi da opozicija podrži reforme koje predlažu.

S druge strane, predstavnici glavnih opozicijskih stanaka su koristili riječ ‘demokratija’ jer žele jasno reći da u ovom slučaju štite demokratiju. Lider prokurdske stranke HDP je spominjao ‘jednakost’ u svom obraćanju. Kurdi na jugoistoku zemlje smatraju da su meta vlasti i žele jednakost kako bi se slične nasilne situacije izbjegle. U svakom slučaju, radi se o rijetko viđenoj demonstraciji jedinstva stranaka koje se obično razilaze“, javila je reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozdravljen je aplauzom. Sjednici je prisustvovao i premijer Binali Yildrim, kao i načelnik generalštaba Hulusi Akar kojeg su noćas kao taoca držali pučisti.


Ministarstvo vanjskih poslova Rusije izrazilo je danas zabrinutost zbog tenzija u Turskoj nakon pokušaja vojnog udara.

“Pogoršanje političke situacije u kontekstu terorističkih pretnji u zemlji i oružani konflikt u regionu nose visok rizik za međunarodnu i regionalnu stabilnost. Pozivamo Vladu i narod Turske da riješe postojeće probleme bez nasilja, da poštuju ustavni poredak”, kaže se saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u obraćanju okupljenima u Istanbulu, pozvao je američke vlasti da izruče “osobu iz Pennsylvanije”, koju je nazvao “glavnim teroristom”.

U Pennsylvanji živi Fethullah Gulen, čije sljedbenike turske vlasti krive za organiziranje vojnog udara. 

Pročitajte cijeli govor ovdje.


Prema informacijama turskih policijskih zvaničnika, okončana je akcija u 4. zračnoj bazi Akinci protiv pripadnika oružanih snaga odanih organizaciji FETO. Tom prilikom predalo se 67 pučista, javila je Anadolija.


Širom Evrope organizirani su protesti podrške Turskoj. 

Na trgu Place de la Republique, u Parizu, oko 500 okupljenih osoba porijeklom iz Turske, ali i nekoliko zemalja Afrike, izrazilo je podršku Turskoj. Protesti su održani i u njemačkom gradu Kelnu, odakle su poslane riječi podrške demokratski izabranoj Vladi Turske.

Šest hiljada ljudi okupljenih na trgu Christian Broda u Beču organizirali su protestnu šetnju zbog pokušaja državnog udara. U Milanu, ali i drugim italijanskim gradovima, turski državljani su protestirali u znak podrške vlastima u Turskoj.

Podrška Turskoj stigla je i iz Mađarske, Švicarske, Švedske, Belgije, Pakistana, Azerbejdžana, Kanade, SAD-a, Katara…


Najmanje osam pripadnika turskih oružanih snaga odanih vođi organizacije FETO Fetullahu Gulenu, koji su sinoć napali hotel u kojem je odsjeo turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prebačeno je u zgradu suda u Marmarisu.

Turske snage sigurnosti ranije su privele osam osoba zbog napada na hotel u distriktu Marmaris, nedaleko od turskog grada Mugla. Među osam osumnjičenih nalaze se i dva pukovnika, javila je Anadolija.


Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu rekao je da pitanje izručenja Fethullaha Gulena nije direktno postavljeno u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem. Međutim, Cavusoglu je jasno kazao Kerryiu da je pokušaj vojnog udara oganizirala Gulenova mreža.

Cavusoglu je kazao da su neki vojnici u bazi Incirlik bili umiješani u pokušaj vojnog udara i da su uhapšeni, ali da je baza otvorena. Dodao je da će Turska nastaviti borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) kada se u bazi završe akcije u vezi pokušaja puča.


Turski ministar odbrane Fikri Isik izjavio je danas u Ankari da vlasti Turske u potpunosti kontroliraju situaciju u zemlji nakon što sinoć manja grupa pripadnika vojske, odana organizaciji FETO, sinoć pokušala izvesti vojni udar, javlja Anadolija.

“Trenutno nema ništa što je izvan kontrole, u potpunosti kontroliramo situaciju. Državni udar je za sada odbijen, no još je rano kazati da je opasnost od državnog udara u potpunosti prošla”, rekao je Isik.


Tenkovi postavljeni ispred zgrade policije u Ankari, koje su pripadnici organizacije FETO koristili prilikom pokušaja državnog udara, vraćeni su u kasarnu, javlja Anadolija.

Najmanje pet tenkova ispred zgrade policije u Ankari, uz pratnju vojske i policije, prebačeno je u kasarnu “General Esref Akici” uz pomoć pet kamiona. Transport tenkova u kasarnu pratili su i brojni stanovnici Ankare, noseći državne zastave Turske.


Turska vojska je četiri puta svrgavala demokratski izabrane vlade u proteklih 50 godina. Ali njen politički uticaj je u padu od kada je na vlast došla AK partija. 
 


Turske vlasti su saopćile da je uhapšen komandant Druge armije, general Adem Huduti u sklopu istrage o neuspjelom vojnom udaru, javili su turski mediji. General Huduti je najviše rangirani oficir koji je do sada uhapšen nakon pokušaja vojnog udara.

Druga armija stacionirana je u Malatyi i zadužena je za odbranu granica Turske sa Sirijom, Irakom i Iranom.


Aviokompanija Turkish Airlines saopćila je danas da se normalizira njeno poslovanje na Međunarodnom aerodromu Ataturk u Istanbulu i da su danas nastavljeni letovi.

“Na poziv našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, naše poslovanje na istanbulskom aerodromu Ataturk se normalizira i nastavljamo letove. Od 16. jula od 14.30 svi naši letovi će se nastaviti po planu. Zahvaljujući  narodu Turske, zahvaljuemo našim putnicima za razumijevanje zbog nastalih neprijatnosti”, navodi se u saopćenju kompanije.


Četiri najveće političke stranke u Turskoj osudile su pokušaj vojnog udara u zajedničkom saopćenju pročitanom u Parlamentu. 


Reporter Al Jazeere Harun Karčić podsjeća na historiju i ideologiju pokreta Fethullaha Gulena.


Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kazao je kako mu je ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kotzias u telefonskom razgovoru rekao da će “osam izdajnika koji su pobjegli u Grčku u najkraćem roku biti izručeni Turskoj”, javlja Anadolija.

Helikopter je 16. jula u prije podnevnim satima sletio na aerodrom Aleksandroupolis, u Grčkoj.

Kako je ranije javljeno iz policijske uprave Aleksandroupolis, u helikopteru se nalazilo osam osoba, od toga jedan civil koje su zatražile politički azil u Grčkoj.


Američko ministarstvo odbrane saopćilo je da zvaničnici SAD-a sarađuju sa turskim kolegama kako bi, što je prije moguće, ponovo pokrenuli zračne operacije u zračnoj bazi Incirlik. 

Dodaje se da američka Centralna komanda prilagođava te operacije kako bi minimizirala negativne efekte u kampanji protiv grupe Islamska države Irak i Levant (ISIL). 

Američki konzulat u Turskoj ranije je saopćio da je zračna baza Incirlik, koju koalicija na čelu sa SAD-om koristi za udare protiv ISIL-a, zatvorena. Agencije navode da je zračnoj bazi isključena struja.

Ministarstvo odbrane je navelo da baza operira na međunarodnim izvorima struje te da isključenje komercijalne struje nema efekta na operacije.


Premijer Turske Binali Yildirim u obraćanju parlamentu rekao je da će oni koji su namjeravali da ga unište biti poraženi.

“Oni nisu predstavnici vojnih institucija. Oni nisu ništa nego teroristi, izdajice. To su ljudi koji djeluju na hinjski način u odsustvu zdravog razuma. Još jednom ću da istaknem da ovi zli ljudi nisu zapamtili jednu vrlo važnu činjenicu, a to je da prodrivanje volje naroda te ciljanje na parlament nikad neće uspjeti u našoj državi.”

Pročitajte više ovdje


Mesut Idriz, predavač na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu, za Al Jazeeru je govorio o posljednjim dešavanjima u Turskoj.


Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je pokušaj vojnog udara u Turskoj. “Tragično je što je toliko puno ljudi stradalo tokom pokušaja puča. Krvoproliće u Turskoj mora da se zaustavi odmah”, rekla je Merkel, a prenosi Reuters.

Istakla je da je pravo turskog naroda da bira svog političkog lidera na slobodnim izborima i da političke promjene treba ostvarivati jedino u okvirima političkih institucija i pravila demokratskog nadmetanja.

“Tenkovi na ulicama i zračni udari protiv sopstvenog naroda nemaju opravdanja”, kazala je Merkel.


Američki predsjednik Barack Obama održat će danas sastanak svog tima zaduženog za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku kako bi diskutirali o situaciji u Turskoj, prenosi Reuters saopćenje Bijele kuće.


Nekoliko desetaka građana iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine okupilo se danas na Baščaršiji u Sarajevu kako bi pružilo podršku turskom narodu i državi nakon sinoćnjeg pokušaja državnog udara, javlja Anadolija. 

Građani su nosili zastave Republike Turske, te transparent sa likom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.


Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske izjavila je da je destabilizacija Turske vrlo opasna.

„Ovo je ozbiljna situacija ne samo za ovaj dio svijeta, nego za cijeli svijet, jer Turska ima poseban položaj“, rekla je Pusić. 


Svih pet bojnih brodova koji su isplovili tokom pokušaja puča, vratili su se u vojnu luku Golcuk na sjeveroistoku Turske, ali se ništa ne zna o komandantu mornarice, javila je Anadolija. 

Navodi se da se u pomorsku bazu vratilo pet fregata i jedna korveta, ali da nije jasno da li je komandant mornaričke flote admiral Vejsel Kosel bio na jednom od tih brodova.


Grčke vlasti su saopćile da će Turskoj vratiti vojni helikopter “što je brže moguće”, ali i da će ispitati zahtjeve za azil osam vojnih lica uhapšenih odmah po slijetanju.

Glasnogovornica grčke Vlade Olga Gerovasili rekla je da će se zahtjevi za azil posade vojnog helikoptera razmotriti u skladu s međunarodnim pravom, kao i da će vlasti u Atini uzeti u obzir da su oni učestvovali u pokušaju vojnog puča. Potvrdila je da je osam vojnih lica iz Turske sletjelo helikopterom kod pograničnog grčkog grada Aleksandrupolisa i zatražilo politički azil te da se smatraju dezerterima.


Glavno državno Tužilaštvo u Ankari, u okviru istrage pokrenute nakon pokušaja državnog udara pripadnika sigurnosnih snaga odanih organizaciji Fetullahci (FETO), donijelo je odluku o privođenju 140 članova Kasacionog suda i 48 članova Državnog savjeta Republike Turske.


Američki konzulat u Turskoj saopćio je da je zračna baza Incirlik, koju koalicija na čelu sa SAD-om koristi za udare protiv ISIL-a, zatvorena. Agencije navode da je zračnoj bazi isključena struja.


Turske snage sigurnosti okončale su operaciju protiv pučista u Generalštabu, javio je CNN Turk. 


Imam Fethullah Gulen poručio je iz Sjedinjenih Američkih Država da “kategorički odbacuje optužbe da je imao ulogu u pokušaju puča” protiv vlasti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Kao neko ko je propatio tokom više vojnih udara, posebno je uvredljivo da budem optužen da imam bilo kakve veze sa takvim pokušajem”, saopćio je Gulen, prenosi Reuters.


O posljedicama sinoćnjih dešavanja za Tursku, ali i za same ‘vojne pobunjenike’, govorio je  predavač međunarodnih odnosa na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu, Vladimir Ajzenhamer.


Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr javila je iz Ankare da je situacija pod kontrolom u subotu popodne.

Khodr se javila iz dijela grada u blicini Generalštaba turske vojske i zgrade Parlamenta, koje su sinoć bile meta napada organizatora pokušaja vojnog udara.

„Mir je opet zaveden nakon noći konfuzije, krvoprolića i neizvjestnosti“, javila je Khodr.

„Trg je bio bojno polje, a sada su tu automobili, ljudi šetaju, odazivajući se na poziv predsjednika Erdogana da ostanu na ulicama.“


Lideri vjerskih zajednica u Turskoj izdali su zajedničko saopćenje u kojem su osudili pokušaj vojnog udara. 

U saopćenju jevrejskih, kršćanskih i muslimanskih predstavnika izražava se “naša velika tuga zbog terorističkog napada koji je narušio mir naše velike nacije i svijeta”. 


Približno 100 vojnika pritvoreno je u zračnoj bazi Diyarbakir na jugoistoku Turske, tvrdi sigurnosni izvor, prenosi Reuters.


Turske vlasti smijenile su 2.745 sudija sa dužnosti nakon pokušaja vojnog udara, odluka je Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, javlja NTV. 


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su svi pripadnici osoblja i vojnih jedinica NATO-a u Turskoj sigurni i pozdravio masovni izlazak Turaka na ulice u noći pokušaja državnog udara.

“Pozdravljam snažnu podršku, koju su narod i sve političke stranke pokazale prema demokratiji i demokratski izabranoj Vladi Turske”, naveo je Stoltenberg.


Glasnogovornica bugarske granične policije rekla je za Reuters da je Turska ponovo otvorila granične prijelaze sa Bugarskom.


Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan poslao je danas SMS poruku pretplatnicima turskih mreža mobilne telefonije u kojoj ih poziva da izađu na ulice i ustanu protiv manjeg dijela vojnog vrha.

Poruka je potpisana punim imenom turskog predsjednika, a kao pošiljalac se navodi “RT ERDOGAN”, prenio je Reuters.

Erdogan u poruci također poziva građana Turske da “stanu u odbranu” demokratije i mira.


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je riječi podrške Vladi Republike Turske na čelu s premijerom Binali Yildirimom.

“Demokratija se niti na koji način ne osigurava vojnim udarima, koji ne priliče savremenoj Turskoj. Republika Turska je izuzetno bitna svjetska strateška tačka, te je samim time veoma važna njena stabilnost, kako za region, tako i za svjetsku politiku. U potpunosti podržavam demokratski izabranu vladu Republike Turske, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, te vladavinu prava”, poručio je Zvizdić.

Kako se ističe u saopćenju predsjedavajućeg VMBiH, vojni udari u modernoj Turskoj nemaju opravdanje i demokratski izabrana vlast se mora poštovati. 


Turkish Airlines je privremeno obustavio više od 900 letova u cijelom svijetu.

Naime, pored pojedinih lokalnih letova otkazani su i letovi prema drugim zemljama. Otkazan je, između ostalih, let iz Ljubljane prema Istanbulu, iz Bagdada prema istanbulskom međunarodnom aerodromu Ataturk kao i let sa aerodroma Stockholm Arlanda prema Istanbulu.

Također, između ostalih, otkazani su i letovi iz Prištine, Skoplja, Sofije, Podgorice, Beograda i Sarajeva.

Prema istanbulskom aerodromu Ataturk otkazani su i letovi iz Bukurešta, Frankfurta, Bakuua, Kaira i Erbila. Među otkazanim letovima THY-a su i oni iz Kuvajta, Dohe, Medine, Hamburga, Berlina, Islamabada i Osake na istanbulski aerodrom Ataturk.

Letovi Turkish Airlinesa na istanbulski aerodrom privremeno su otkazani i iz Kijeva, Pariza, Teherana, Bankoka, Minhena, Tel Aviva i Singapura.

I neke ruske aviokompanije privremeno su zaustavile charter letove prema Turskoj.

Kako javlja ruska novinska agencija RIA, a koja se poziva na izvore iz Ministarstva transporta ove zemlje, Rusija privremeno, iz sigurnosnih razloga, zaustavlja letove prema Turskoj.

Dok ruska najveća aviokompanija Aeroflot privremeno ukida letove, Turkish Airlines nastavlja sa letovima iz Rusije prema Turskoj. 


Antivladina grupa preuzela kontrolu nad jednom fregatom turske mornarice i za taoca uzela komandanta turske flote u bazi Golcuk, javlja Reuters.


Najmanje 2.839 ljudi koji su učestvovali u pokušaju državnog udara u Turskoj je privedeno, rekao je turski premijer Binali Yildirim.

Najmanje 265 ljudi je ubijeno, uključujući 104 učesnika udara, dok je 1.440 ranjeno.

Pročitajte više ovdje: Yildirim: Niko ne može slomiti ovu naciju .


Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu objavio je na Twitteru kako je zatražio od Grčke da vrati osmoricu vojnika koji su helikopterom odletjeli u Grčku.

Turski vojni helikopter ranije je sletio na sjever Grčke i osmorica vojnika su uhapšena, rekao je grčki ministar unutrašnjih poslova, a prenosi Reuters.

Vojnici su zatražili azil u Grčkoj. Odvedeni su u policijsku stanicu u mjestu Alexandroupoli, javila je državna novinska agencija.


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu kako smatra da će sinoćnji događaji u Turskoj voditi “jednoj konačnoj stabilizaciji prilika, čišćenja redova unutar vojske i države te stabilizaciji vlasti koja Tursku predvodi već deset godina u njenom uspjehu, napretku, demokratiji”.

“Bio sam noćas na vezi sa liderima Turske, njihovim porodicama, pratili smo situaciju. Jutros sam kontaktirao članove Predsjedništva, prenijet ću našu zajedničku poruku [turskom predsjedniku Recepu Tayyipu] Erdoganu – ima snažnu podršku Predsjedništva BiH i ličnu podršku nas trojice da nastavi stabilizirati prilke u Turskoj.” 

“Mislim da je ovo bio jedan podmukao plan koji je trebao izazvati haos u državi… Sinoć se pokazalo lice, pokazalo se odakle dolazi opasnost, gdje je bolesni dio turske vojske, države. Narod je jučer na poziv Erdogana pokazao na čijoj je strani i da je spreman da brani svoju slobodu i pravo na izbor”, poručio je Izetbegović. 


Mandatar za sastav vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu kako se nada da će Turska prevazići sve probleme, uspostaviti demokratski poredak mir i stabilnost jer je to od vitalnog značaja, ne samo za Tursku, već i za Bliski istok i za Srbiju.

“Uvereni smo da će Turska, kao velika i izuzetno značajna zemlja, imati snage da se tako ponaša u budućnosti i da volju turskog naroda i građana provede u delo”, rekao je Vučić novinarima.

Vučić je rekao da je i jutros i noćas razgovarao sa ambasadorom Turske u Srbiji i da mu je prenio zaključke Vlade koji su se ticali poštovanja vladavine prava i uspostavljanju demokratskog poretka.

On je dodao i da je danas sa turskim ambasadorom bilo riječi i o investicijama iz Turske koje su, kako je rekao, veoma značajne za Srbiju.

Vučić je pozvao građane Srbije da ne putuju na teritoriju Turske jer Srbija ne može garantirati sigurnost svojih državljana u toj zemlji.

Srbija će u nedjelju ujutro poslati jedan avion tipa Airbus u Istanbul kojim će građani Srbije moći da se vrate u tu zemlju.


“Saobraćaj je normalan, malo je sve usporenije, ali u nekim okvirima normale, radnje su otvorene, restorani su otvoreni, život funkcioniše, u principu ne osete se posledice”, javio je za Al Jazeeru novinar Bojan Budimac, koji je u Turskoj. 

“Ne može se reći sa sigurnošću da li postoji opasnost od novog udara, postoje još džepovi otpora, očigledno je da puč nije uspeo, da oni nisu u kontroli, trebaće neko vreme da se situacija normalizuje.”


Zatvoreni su granični prelazi između Bugarske i Turske. 

Prethodno je Bugarska uputila apel svojim građanima da ne putuju u Tursku, gdje je izveden pokušaj vojnog udara.

I Grčka je na granici sa Turskom rasporedila vojsku i proglasila najviši stepen borbene spremnosti.

Mediji su prenijeli da su i Gruzija i Iran zatvorili granice. Svi letovi prema Istanbulu su otkazani.


Nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj, „situacija i dalje nije pod punom kontrolom i još se nije sve smirilo. Oni koji ne vjeruju da imaju šta da izgube, pokušavaju da održe haos u zemlji“, rekao je za Al Jazeeru iz Turske novinar Bojan Budimac. 

Na pitanje kako su reagirali turski mediji, kazao je da to zavisi od medija, koj su tamo podijeljeni na provladine i opozicijske.

„Zanimljivo je da je CNN Turk imao predznanje o ovim događajima. Mnogi mediji sinoć su ugašeni, a zavisno od pozicije, izvještava se navijački. Pučisti nisu mogli zauzeti sve opozicione medije koji su radili tokom cijele noći, analizirali i pozvali ljude na ulice“, kaže Budimac.

Dodaje da se u selu u kojem on živi, ublizini Bodruma, ne osjeti vanredna siutacija, ali da on ide na put i ne zna šta ga tamo čeka jer „je očito da je žandarmerija bila udarna pesnica ovog puča, a u ovom kraju ona jeste gulenistička“.


Turski predsjednik pozvao je građane da ostanu na ulicama i upozorio na mogućnost novog pokušaja da vojska preuzme vlast.

“Novi pokušaj udara može se dogoditi u svakom trenutku, treba da zadržimo kontrolu nad ulicama”, napisao je Erdogan na svom Twitter nalogu.


Bivši zapovjednik zračnih snaga Turske general Akin Ozturk i zapovjednik Odjela za podršku i obuku Oružanih snaga Turske general Metin Iyidil bit će procesuirani zbog veleizdaje, javlja Anadolija.

Dvojica generala će se pred sudom naći zbog optužbe za veleizdaju. Oni će biti optuženi za vođenje puča i planiranje njegove realizacije.


Blizu 700 vojnika i oficira položili su oružje i izašli iz sjedišta Generalštaba turskih oružanih snaga, a potom se predali policijskim snagama, javlja Anadolija. 

Svi vojnici i oficiri koji su se predali policiji lišeni su slobode i bit će procesuirani zbog sinoćnjeg pokušaja državnog udara.

Građani koji su se u velikom broju okupili kako bi protestovali protiv pokušaja udara obećali su vojnicima unutar kompleksa Generalštaba da im neće nauditi ukoliko polože oružje i predaju se policiji.

Oficiri koji su razgovarali sa građanima su tvrdili da su ih nadređeni pozvali u Generalštab i kazali im da je u toku neka vježba.

I dalje u kompleksu Generalštaba turske vojske u Ankari ima blizu 150 naoružanih vojnika.


Najmanje 29 pukovnika i pet generala turske vojske smijenjeno je sa pozicija nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, navodi Reuters pozivajući se na neimenovanog turskog zvaničnika.

Drugi turski zvaničnik je rekao da vojnici nisu kontrolisali nijedan borbeni avion. Napadi na zgradu parlamenta i predsjedničku palatu su uglavnom prestali, dodaje taj zvaničnik.

Sjedište turske vojske sada kontrolišu provladine snage, ali mala grupa pobunjeničkih vojnika još pruža otpor i kontroliše neke vojne helikoptere, navodi neimenovani turski zvaničnik za Reuters.



U akcijama širom Turske privedena su 754 vojnika nakon sinoćnjeg pokušaja vojnog udara, saopštilo je Ministarstvo pravde te države, a prenose turski mediji.

Prema posljednjim zvaničnim informacijama, u Turskoj je od sinoć poginulo najmanje 60 ljudi.


Nakon višesatne blokade istanbulskog Mosta na Bosforu, 50 vojnika koji su učestvovali u sinoćnjem pokušaju izvođenja udara na tursku vladu, predali su se turskoj policiji.

Do predaje vojnika odanih organizaciji Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je došlo jutros nakon razmjene vatre s policijom, javlja Anadolija.

Policija je spriječila pokušaj građana da fizički nasrnu na vojnike prilikom njihovog privođenja.

Dio okupljenih građana se potom popeo i slavio na pet tenkova koje su vojnici sinoć dovezli i koristili za blokadu mosta.


Turski premijer Binali Yildirim saopćio je da je za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba turskih oružanih snaga imenovan dosadašnji komandant Prve vojne oblasti Umit Dundar.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u trenutku izbijanja nereda bio je u distriktu Marmaris u Mugli, odakle je avionom stigao u Istanbul, a prethodno je pozvao građane da izađu na ulice i trgove kako bi se zajedno suprotstavili pokušaju udara na državu.

Neposredno nakon što je Erdogan napustio hotel u Marmarisu, taj objekat je bio meta zračnog napada koji su vojnim helikopterom izveli maskirani vojnici.

NIje bilo poginulih i povrijeđenih.


Rano jutros Erdogan se pojavio na masovnom skupu koji je u Istanbulu organiziran u znak protesta protiv pokušaja puča koji su jučer u večernjim satima pokušali izvesti vojnici odani terorističkoj organizaciji Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/ODY).

„Nakon pokušaja od 17. do 25. decembra, Paralelna struktura je sinoćnjim potezom posve jasno pokazala šta je zapravo, kao što ste svi mogli vidjeti. Sinoć su dali pravi primjer terorističkog čina u pravom smislu te riječi. Toliko su podli da su na ovaj narod uperili oružje koje je kupljeno novcem ovog naroda, uključujući i najsiromašnije“, kazao je Erdogan.


Ministar pravde Republike Turske Bekir Bozdag izjavio je jutros da turske snage sigurnosti nastavljaju širom zemlje provoditi opsežne operacije protiv organizacije FETO/PDY koja stoji iza sinoćnjeg pokušaja destabilizacije Turske.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova do sada je širom Turske uhapšeno najmanje 336 osumnjičenih.

Predsjednik Erdogan i premijer Yildirim su tokom jutrošnjih obraćanja naciji poručili da mogu biti sigurni da Turska nije država koja će dozvoliti da se sruši vlast izabrana demokratskim putem i voljom naroda.

Dodali su i da će odgovorni za nerede na ulicama Ankare i Istanbula skupo platiti za to.


Agencija Anadolija javlja kako je vojni pukovnik Muharem Koussa identificiran kao vođa pokušaja puča u Turskoj.

Na dešavanja u Turskoj reagirao je i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske, Mehmet Gormez.

„Naredio sam da se uči ezan sa munara koje su simbol naše slobode. Sijat će svjetlo na našim džamijama i munarama. Neka Uzvišeni čuva naš narod i odbrani ga od neprilika“, poručio je Gormez.



Članovi organizacije FETO/PDY, koja je pokušala izvesti vojni udar pritom blokirajući i zgradu državne televizije TRT, spriječeni su u tome, javlja agencija Anadolija.

Ministar rada i socijalne sigurnosti Turske Suleyman Soylu i generalni direktor TRT-a Senol Goka su se pojavili u programu uživo na TRT-u.

Voditeljica TRT-a Tijen Karakas je tokom programa uživo objasnila šta se dešavalo u TRT-u prije samo nekoliko sati. Ona je kazala kako je lažnu poruku koja je navodno bila poslana iz Generalštaba pročitala pod prijetnjom oružjem.

Podsjetimo, članovi FETO-a koji su ušli u zgradu državne televizije TRT prisili su voditeljicu da pročita krivotvorenu poruku.

Turska državna televizija TRT nastavila je redovno emitovanje programa. Vojnici, odani organizaciji FETO/PDY koji su ranije večeras blokirali zgradu TRT-a lišeni su slobode. 



Agencija Reuters javlja navode svjedoka kako su se kod Parlamenta začule još dvije eksplozije.


Izvori iz sigurnosnih snaga turske za agenciju Anadolija saopćili su kako je utvrđen identitet 104 osobe koje su učestvovale u pokušaju puča u Istanbulu i kako je jedan dio njih već lišen slobode.

Turske snage sigurnosti poduzimaju potrebne mjere i svih 104 do sada identificirana učesnika pokušaja puča bi do jutra trebali biti iza rešetaka.

Isti izvor javlja kako među identificiranim učesnicima ima i bivših pripadnika snaga sigurnosti koji su ranije suspendirani zbog povezanosti sa organizacijom FETO/PDY.


Izvor: Al Jazeera i agencije