Španci očekuju ‘racionalnije’ izbore

Španci u nedjelju glasaju na vanrednim izborima.

Budući da se stranački čelnici nakon rezultata u decembru nisu mogli dogovoriti o formiranju parlamentarne većine, više od 36 miliona birača odlučuje ko će ih voditi iduće četiri godine.

Prvi je to put u historiji Španije, od izlaska iz diktature Francisca Franca i uspostave demokratskog političkog uređenja, da Španci izlaze na vanredne izbore.

Prošlog decembra najviše je povjerenja birača, više od 28 posto, osvojila konzervativna Narodna stranka, sada tehničkog premijera Mariana Rajoya.

No, to im nije bilo dovoljno za formiranje natpolovične većine u Parlamentu.

Socijalisti su odnijeli 22 posto glasova. Šest mjeseci kasnije, glasači su s prognozama ishoda oprezni.

“Manje-više, bit će kao i prije. Teški dogovori, nije nemoguće da se dogodi isto što i prošli put”, kaže Zacarias, glasač iz Madrida.

Važan dan

Nezadovoljstvo birača podijeljenih između tradicionalnih stranaka desnice i ljevice iskoristili su novonastale stranke Podemos i Građani.

Uoči nedjeljnog glasanja, ankete kažu da nijedna velika stranka neće moći vladati sama.

A ulozi su veliki.

Nezaposlenost pada, no i dalje je viša od 20 posto.

Španska ekonomija polako se oporavlja i 2015. godine rasla je više od tri posto bruto domaćeg proizvoda.

“Danas je važan dan, jer su stvari već dovoljno složene u Španiji i Evropi. Rezultat može bitno utjecati na ekonomsku, ali i situaciju u zemlji. Nadam se da će biti bar malo racionalnosti, osjećaja za zajedništvo, ideje za promjene”, kaže Ignacio Calderon, glasač iz Madrida.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera