Iran kupuje od Boeinga 100 aviona

Teheran mora obnoviti zastarjelu flotu, pogođenu manjkom rezervnih dijelova zbog dugogodišnjih trgovinskih sankcija (AP)

Iran je zaključio sporazum sa američkim proizvođačem aviona Boeingom o kupnji stotinu aviona, objavile su agencije. 

Dvije strane sada čekaju odobrenje američkog ministarstva finansija, izjavio je čelnik iranske agencije za civilnu avijaciju, prenijele su iranske državne novine.

“Od 250 (putničkih) aviona u Iranu, 230 treba zamijeniti”, rekao je Ali Abedzadeh za dnevnik Iran dodajući da je potpisan sporazum sa Boeingom o kupnji stotinu aviona.

Za sada je Boeing dopio dopuštenje samo da prezentira svoje proizvode aviokompaniji Iranairu i nekoliko drugih kompanija, dok pokušava dostići evropski Airbus, koji je ranije ove godine sklopio s Iranairom predugovor o prodaji 118 aviona u iznosu od 27 milijardi dolara.

Iran treba 500 aviona

Abedzadeh je kazao da ne može reći kada će tačno biti proveden ugovor sa Iranom dok američko ministarstvo finansija ne izda dopuštenje.

Iran će tokom iduće tri godine trebati i do pet stotina aviona, navodili su zvaničnici. Teheran mora obnoviti zastarjelu flotu, pogođenu manjkom rezervnih dijelova zbog dugogodišnjih trgovinskih sankcija koje su nametnuli Washington i druge zapadne sile.

Nakon godina ekonomske izolacije, početkom godine ukinute su sankcije protiv Teherana, u zamjenu za poštivanje dogovora o ograničenju iranskog nuklearnog programa.

Tim sporazumom oslobođene su milijarde dolara zamrznutih iranskih stredstava i otvorila su se vrata globalnim kompanijama kojima je bilo zabranjeno poslovanje sa Iranom.

Izvor: Agencije