Ubica zastupnice bez pokajanja

Ubicu povezuju s neonacistima, a ima i povijest duševne bolesti (Al Jazeera)

Thomas Mair, 52-godišnji muškarac optužen za ubojstvo britanske parlamentarke Jo Cox, izašao je pred sud, a na traženje suca da se predstavi kazao je: “Moje je ime smrt izdajicama, sloboda za Britaniju”, javlja Reuters.

Zastupnicu Cox, pristašu ostanka Velike Britanije u Europskoj uniji, Mair je upucao i probo nožem u četvrtak u njezinu izbornom okrugu u blizini Leedsa u sjevernoj Engleskoj.

Maira povezuju s neonacistima, a ima i povijest duševne bolesti. Navodno je, po riječima svjedoka, u trenutku napada vikao “Prvo Britanija”.

Muškarac star 77 godina, koji je pokušao zaštititi Cox, zbrinut je u bolnici nakon što je zadobio ozbiljnu trbušnu ozljedu.

Smrtonosni napad na Cox šokirao je Veliku Britaniju, a kampanje za referendum o članstvu u Europskoj uniji privremeno su prekinute.

Povezan s neonacistima

Thomas Mair, iz Birstalla u Yorkshireu, gdje je Cox i ubijena, pojavio se na nižem sudu u Londonu s optužbom za ubojstvo, nanošenje teških tjelesnih ozljeda te posjedovanje vatrenog i drugog oružja.

Policija je rekla da su i pripadnici protuterorističke službe uključeni u istragu napada do kojega je došlo kada je Cox stigla na susret sa svojim biračima.

Prvo Britanija, krajnje desna nacionalistička skupina, zanijekala je bilo kakvu povezanost s Mairom, ali je američka skupina za građanska prava rekla kako je Mair ranije bio povezan s jednom neonacističkom organizacijom.

Southern Poverty Law Center (SPLC), skupina za građanska prava sa sjedištem u Alabami, objavila je na svojim internet stranicama kako je došla do podataka koji pokazuju da je Thomas Mair 1999. godine bio povezan s neonacističkom organizacijom Nacionalni savez (NA).

Navodno je od njihovog izdavača National Vanguard Books naručio i priručnik o tome kako sastaviti pištolj.

Politička zvijezda u usponu

Britanski premijer David Cameron rekao je da je Jo Cox bila “bila izvrsna aktivistkinja s velikom žarom, velikim srcem”.

“Izgubili smo veliku zvijezdu. Ispravno je da suspendiramo kampanju za ovaj referendum i u ovom strašnom trenutku svi smo u mislima s Joinom obitelji i njezinim sugrađanima”, poručio je Cameron.

Odao je počast Jo Cox na bdijenju u Birstallu na koje je došao zajedno s vođom laburista Jeremyjem Corbynom i predsjednikom parlamenta Johnom Bercowom.

Zastupnica Jo Cox bila je majka dvoje djece, te je radila na predsjedničkoj kampanji Baracka Obame 2008.

Završila je sveučilište u Cambridgeu, te radila kao humanitarka prije no što je postala zastupnica laburista za okruge Batley i Spen u 2015. Poznata je po svom radu na ženskim pitanjima, te je surađivala s nekoliko humanitarnih organizacija.

Izvor: Agencije