Erdogan: Vizne olakšice ili blokada sporazuma s EU

Turska ne traži usluge Evropske unije, poručio je Erdogan (EPA)

Turska neće preduzimati dalje korake u primjeni sporazuma sa Evropskom unijom o readmisiji izbjeglica, sve dok ne bude napretka po pitanju vizne liberalizacije za turske građane, rekao je danas predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

On je upozorio da će turski parlament blokirati zakone povezane sa tim sporazumom ako građanima Turske ne bude garantirano putovanje bez viza.

“Ako se to ne dogodi, nikakva odluka ili zakon u okviru sporazuma o readmisiji neće izaći iz turskog parlamenta. Ako ovi pregovori budu plodonosni onda je to dobro, ali ako ne, ono što će se dogoditi je da će turski parlament poduzeti korak i zakon o readmisiji neće biti proveden”, rekao je Erdogan.

Turska ne treba novac EU-a

Govoreći na Svjetskom humanitarnom samitu u Istanbulu, Erdogan je još rekao da finansijska sredstva koja je Evropska unija obećala u okviru sporazuma još nisu puštena, prenosi Reuters.

Erdogan je ponovio da Turska, koja je već potrošila milijarde američkih dolara na zbrinjavanje sirijskih izbjeglica, ne treba novac EU-a.

“Na kraju, pomoć ne dolazi Turskoj, već se dostavlja izbjeglicama u kampovima, uglavnom kako bi se poboljšali njihovi životni uslovi. Turska ne traži usluge. Ono što želim je iskrenost. Turska treba ispuniti kriterije…Kakvi su to kriteriji, šta pod time podrazumijevate?“, rekao je turski predsjednik.

On je kazao da niko, bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalazio, ne može izbjeći posljedice humanitarnih kriza, javlja Anadolija.

“To se odnosi na sve humanitarne krize, od oružanih sukoba, terorističkih napada, prirodnih katastrofa do klimatskih promjena. Granice, visoki zidovi i žičane ograde neće biti dovoljne da nas zaštite od ovih problema. Najsvježiji primjer tome je sirijska kriza koja traje već šestu godinu i koju doživljavamo na vrlo bolan način. Valovi Sredozemnog mora koji odnose živote i tijela nevine djece na obalama mora su najveći šamar u lice čovječanstva”, kazao je Erdogan.

Prvi svjetski humanitarni samit u historiji u Turskoj okupio je predstavnike 180 od ukupno 193 zemlje članice UN-a.

Izvor: Agencije