Prva kino projekcija u Gazi nakon 20 godina

Kina su zapaljena 1987. godine, kada je pokrenut prvi palestinski ustanak (Intifada) (Reuters)
Kina su zapaljena 1987. godine, kada je pokrenut prvi palestinski ustanak (Intifada) (Reuters)

Palestinci u Pojasu Gaze uživali su u prvoj projekciji filma nakon što su u toj enklavi u političkim tenzijama kina spaljena prije dvadeset godina.

Projektori su ponovno upaljeni u novoj kino sali, a prikazani su filmovi o palestinskoj borbi i palestinskoj državi.

Blizu 150 Palestinaca zauzelo je svoja mjesta u sali Crvenog križa, koja se obično koristi za proslave i tradicionalne predstave. Na repertoaru je bio film “Preveliki kaput”, palestinskog režisera Nawrasa Abu Saleha, koji istražuje život Palestinaca između 1987. i 2011. godine. U tom periodu su propale mirovne inicijative i pokrenuta su dva antiizraelska ustanka.

Karte su koštale deset shekela (2,5 dolara).

Svoj doživljaj je opisala Alaa Abu Qassem, studentica koja nikad ranije nije bila u kinu.

“Veoma sam sretna”, kazala je Alaa, koja je bila djevojčica kada su u sukobu palestinskih rivalskih frakcija kino sale izgorjele.

Unutrašnji konflikt

Kino industrija je nekada bila razvijena u Gazi. Kada je 1950-tih godina Egipat upravljao enklavom, stanovnici su često u kinima gledali arapske, zapadne i azijske filmove.

Kina su zapaljena 1987. godine, kada je pokrenut prvi palestinski ustanak (Intifada). Premda su nakon toga obnovljena, kina su ponovno zapaljena u međupalestinskim sukobima 1996. godine.

“Gaza je gladna za kinima…nedozvoljavanje ljudima da odlaze u kino i teatar je kršenje njihovih ljudskih prava”, kazao je Basil Al-Attawna, teatarski režiser.

Publika je ocijenila da su filmovi, koji su emitirani u četvrtak, bili zanimljivi, ali da žele gledati i egipatske i zapadne filmove, sa zvijezdama poput Toma Cruisea ili Sylvestera Stallonea.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO