Ubica Breivik tuži Norvešku zbog samice

Breivik je osuđen na 21 godinu zatvora, što je maksimalna kazna u Norveškoj, koja može biti produžena (AP)
Breivik je osuđen na 21 godinu zatvora, što je maksimalna kazna u Norveškoj, koja može biti produžena (AP)

Anders Behring Breivik, koji je u norveškom zatvoru nakon što je 2011. godine ubio 77 ljudi, idućeg mjeseca će se pojaviti pred sudom kako bi potvrdio da je žrtva okrutnog i nehumanog postupanja zato što se nalazi u samici.

Breivik je pokrenuo pravni postupak optuživši norvešku državu da je prekršila njegova ljudska prava, držeći ga u, kako je rekao, “ekstremnoj izolaciji” u zatvoru, prenosi Anadolija.

Njegov advokat je izjavio da je Breivik depresivan i da se osjeća osamljeno, jer dolazi u dodir samo s čuvarima, ljekarima i drugim uposlenicima zatvora.

“Srž svega je taj da bi mu trebali dopustiti da ima neku vrstu normalnih ljudskih odnosa”, rekao je advokat Oeystein Storrvik.

Višestruka ubistva

Breivik je detonirao automobil-bombu u centru Osla 22. jula 2011. godine, usmrtivši osam osoba, a zatim je čamcem otišao na otok Utoya, gdje je podmladak Laburističke stranke imao ljetni kamp, i ubio još 69 osoba, većinom tinejdžera.

Osuđen je na 21 godinu zatvora, što je maksimalna kazna u Norveškoj, koja može biti produžena ako i dalje bude smatran prijetnjom za društvo.

Njegovu tužbu norveški sud će razmatrati od 15. do 18. marta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO