Putin odbio protjerivanje američkih diplomata

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da neće protjerivati američke diplomate iz te zemlje, te da će o budućim odnosima između Rusije i Amerike odlučivati na osnovu poteza novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Poručio je kako mu je žao što je administracija predsjednika Baracka Obame odlučila okončati mandat na način da se uvedu sankcije protiv Rusije. 

Ruski ministar vanjskih poslova prethodno je predložio Putinu da uvede kontramjere i protjera 35 američkih diplomata, nakon Obamine odluke da se iz SAD-a protjera 35 ruskih diplomata.

Zatvaranje ruskih centara

Obama je naredio i zatvaranje dva ruska centra u SAD-u, koji su, navodno, služili za prikupljanje obavještajnih podataka. 

“Nakon višemjesečnih optužbi i upozorenja, dvije države došle su u fazu otvorenog sukoba. Kremlj je američke sankcije nazvao nelegalnim, istaknuvši kako je to znak agresivne politike Washingtona prema Rusiji koja nastavlja podrivati ionako narušene odnose država. Kremlj se pita koliko će te sankcije biti na snazi. Mandat predsjednika Obame traje još tri sedmice, a pitanje je hoće li predsjednik Trump nastaviti s tom politikom”, javlja iz Moskve reporterka Al Jazeere Natasha Ghoneim. 

Stav Kremlja je da je ovo pokušaj Obamine administracije da svoju agendu nametne novoizabranom predsjedniku, dodaje.

Trump je dosad odbacivao navode o ruskim hakerskim napadima, ali je najavio sastanak s predstavnicima obavještajnih agencija. Trump i Putin razgovarali su samo jednom, nakon američkih predsjedničkih izbora.

Putin je najavio da će, kada se prvi put bude čuo ili sastao s novim američkim predsjednikom, glavno pitanje biti poboljšanje odnosa, jer, kako kaže, situacija ne može biti gora.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije u međuvremenu je potvrdilo kako se očekuje da će se ukupno 96 Rusa, protjeranih diplomata i članova njihovih porodica, uskoro vratiti u državu.

‘Prijetnja demokratiji’

Obama je naredio sankcionisanje dvije ruske obavještajne službe i tri kompanije za koje Bijela kuća navodi da su bili umiješani u cyber-napade s ciljem utjecaja na ishode američkih izbora prošlog mjeseca. 

U Bijeloj kući potvrđuju i kako će protjerati 35 obavještajaca iz SAD-a te blokirati pristup ruskoj vladi preko dva ruska centra u New Yorku i Marylandu. Ove poteze podržali su i članovi Kongresa. 

“Ukoliko neka nacija ili pojedinac mogu utjecati na ishode izbora u Americi ili u bilo kojoj zemlji svijeta, onda to predstavlja prijetnju temeljima demokratije”, rekao je republikanski senator John McCain. 

Bijela kuća nije ulazila u detalje dokaza da Rusija stoji iza cyber-napada. Prikazali su jednostavan dijagram izvještaja Ministarstva domovinske sigurnosti i sumnji FBI-ja da je ruska obavještajna služba ljetos hakirala kompjutere Demokratskog nacionalnog odbora.

Novoizabrani američki predsjednik poručio je s odmora na Floridi kako je vrijeme da se okrene novi list. Najavio je i sastanak s obavještajnim zvaničnicima sljedeće sedmice kako bi ga informirali o sigurnosnoj situaciji. 

‘Antiruska agonija’

Rusija negira umiješanost u kompjuterske upade. 

“Žalosno je što Obamina administracija, koja je od početka radila na obnavljanju naših veza, mandat okončava u antiruskoj agoniji”, rekao je Dmitrij Medvedev, ruski premijer. 

“Kremlju je potrebno da sebi razjasni dilemu – o tome koliko zapravo žele pokazati snagu i izložiti se riziku narušavanja odnosa sa novom američkom administracijom, koja dolazi na vlast za nekoliko sedmica, a koja je jasno pokazala da želi poboljšanje odnosa s Rusijom”, kaže Richard Weitz, analitičar sa Instituta Hudson.

Bijela kuća je obećala pred Kongresom obznaniti detaljnije informacije o ruskoj umiješanosti u izbore. Međutim, imaju manje od tri sedmice, kada Trump i zvanično ulazi u Bijelu kuću sa svojom administracijom. 

“Mnogi smatraju da je ovaj potez povučen kako bi se Trumpa stavilo u neugodan položaj – hoće li odlučiti podizati sankcije protiv Rusije, za koje se zalažu i članovi Republikanske stranke i izložiti riziku ugrožavanja odnosa s Rusijom, za koju neki tvrde da mu je pomogla osvojiti izbore”, javlja reporterka Kimberly Halkett iz Washingtona.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sjedinjene Američke Države proteruju 35 ruskih diplomata. Predsednik Barack Obama naredio je sankcije prema ruskim zvaničnicima kao odgovor na hakiranje tokom predsjedničkih izbora. Dao im je rok od 72 sata da napuste zemlju. Američki zvaničnici saopštili su da su zatvorili i dva ruska objekta u Marylandu i New Yorku koja su se koristila za obaveštajne […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO