Le Pen: Moguć ‘Trump-efekat’ na francuskim izborima

Marine Le Pen
Marine Le Pen: Na francuskim izborima 'nacionalisti i patrioti' suočiti s podržavateljima globalizacije (Reuters)

Predsjednička kandidatkinja francuske krajnje desnice Marine Le Pen izjavila je da bi se izborna pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u mogla odraziti i na izbore za predsjednika Francuske 2017. godine.

“Ono što je sigurno to je da su ljudi sada svjesni da se mogu osloboditi diktata sustava i glasovati onako kako žele”, istaknula je liderka stranke Nacionalni front, prenosi Tanjug agenciju AP.

Le Pen je rekla kako će se na francuskim izborima u travnju “nacionalisti i patrioti poput nje” suočiti s podržavateljima globalizacije, Europske unije i imigracije.

Hollande se neće ponovo kandidirati

Čelnica krajnje desnice napomenula je da odluka sadašnjeg socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea da se ne kandidira za drugi mandat neće promijeniti njezinu strategiju predizborne kampanje.

Također, predvidjela je da će u predsjedničku utrku ući aktualni premijer Manuel Valls, kao socijalistički kandidat, koji će se suočiti s njom i konzervativnim bivšim premijerom Francoisom Fillonom, koji je pobijedio na unutrastranačkim izborima republikanaca. 

Predsjednik Hollande izjavio je u četvrtak da se neće ponovno kandidirati na taj položaj, zato što, kako je objasnio, želi pružiti svojim socijalistima šansu da pobijede “protiv konzervativizma i ekstremizma”.

Izvor: Agencije