Netanyahu brani odluku o njemačkim podmornicama

Izvještaji o umiješanosti Shrimrona u sporazum vrijedan 1,5 milijadi dolara podstakli su zabrinutost da postoji sukob interesa (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu pokušao je da umanji skandal koji se zahuktava zbog odluke te zemlje da kupi još tri podmornice od Njemačke, nakon što je objavljeno da je njegov advokat David Shrimron umiješan u prodaju, navodeći da su podmornice važna zbog jačanja sigurnosti Izraela, prenose agencije.

Netanyahu je to rekao nakon što su se pojavili pozivi na istragu, pošto su mediji objavili da je njegov lični advokat David Shrimron predstavljao njemačku kompaniju koja gradi podmornice, prenio je AP.

“Princip kojim se vodim je jasan: Izael će moći sam sebe da brani protiv bilo kojeg neprijatelja, na bilo kojem polju. Sigurnost Izraela zahtjeva nabavku podmornica i obnovu pomorske flote”, rekao je Netanyahu na sastanku kabineta.

To su, naglasio je, sistemi strateškog naoružanja kojima se osigurava budućnost i samo postojanje izraelske države u narednim decenijama, navodi AFP.

Sporazum vrijedan 1,5 milijadi dolara

Izvještaji o umiješanosti Shrimrona u sporazum vrijedan 1,5 milijadi dolara podstakli su zabrinutost da postoji sukob interesa, a sumnje o nepravilnosti pojačane su nakon što je bivši ministar odbrane Moshe Ya'alon rekao da on nije mogao da učestvuje u planovima o kupovini.

Izrael je naručio šest podmornica od Njemačke u posljednje dvije decenije, a posljednja bi trebala da bude isporučena 2018. godine.

Izrael je nedavno odlučio da kupi tri nove kako bi zamijenio starije podmornice.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada