Zatvoren moskovski ured Amnesty Internationala

Općinski službenici su bez upozorenja zapečatili ulaz u ured, promijenjene su brave te je isključena struja (AP)

Općinski službenici su bez upozorenja zapečatili moskovski ured Amnesty Internationala, objavila je u srijedu ta organizacija.

Aleksander Artemjev, član organizacije, rekao je kako su službenici zapečatili ulaz u ured, promijenjene su brave te je isključena struja.

Kod ureda je ostavljena službena poruka, u kojoj piše da je zgrada gradsko vlasništvo i da niko ne smije ući u nju bez pratnje službenih osoba.

John Dalhuisen, direktor Amnesty Internationala za Evropu, izjavio je kako ne zna što je natjeralo Moskvu na taj čin, kojeg je nazvao “nedobrodošlim iznenađenjem”.

Pritisak ruskih vlasti

“Ako uzmemo u obzir trenutnu klimu za civilno društvo u Rusiji, jasno je da postoje brojna uvjerljiva objašnjenja, no prerano je za donošenje zaključaka”, saopćio je Dalhuisen te dodao kako rade na pronalasku što bržeg rješenja za novonastalu situaciju.

Amnesty International, organizacija osnovana u Londonu, često kritizira ruske vlasti zbog kršenja ljudskih prava te tvrdi da su ispunili sve obaveze kao zakupac zgrade u Moskvi.

Udruženja koje se bore za ljudska prava, primaju sredstva iz inostranstva te su kritična prema Moskvi zadnjih su godina pod pritiskom ruskih vlasti, a neke su proglašene “stranim agentima”.

Izvor: Agencije