Trump odabrao državnog tužioca i direktora CIA-e

Senator iz Alabame Jeff Sessions prihvatio je ponudu novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa za preuzimanje funkcije državnog tužioca SAD-a, a mediji ocjenjuju da bi to mogao biti kontroverzan potez.

Reuters uz to javlja da je penzionirani američki general Mike Flynn prihvatio ponudu novog šefa Bijele kuće da postane njegov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, kao i da je Trump kongresmenu Mikeu Pompeo ponudio funkciju novog direktora Centralne obavještajne agencije, što je Pompeo takođe prihvatio.

Flynn je bio žestoki kritičar vojne i vanjske politike odlazećeg predsjednika Baracka Obame i prije nego što je postao Trumpov savjetnik tokom njegove predsjedničke kampanje.

Zvaničnik Trumpovog tranzicionog tima, koji je želio ostati anoniman, rekao je da će ova imenovanja biti zvanično objavljena tokom dana.

Izborom Sessions (69) za Državnog tužioca, Trump nagrađuje svog lojalnog saradnika, čiji su tvrdokorni stav i povremeno zapaljiva retorika o imigraciji slični njegovim, ocjenjuje Reuters.

Zvanično tek kada Trump objavi

Glasnogovornik Republikanskog nacionalnog komiteta Sean Spicer nije htio potvrditi ove navode, rekavši da “ništa nije zvanično dok to Donald Trump ne kaže”.

Sessions je vojni veteran i visoki zvaničnik komiteta Senata za oružane snage, kao i predsjedavajući potkomiteta Senata za strateška pitanja.

Američka televizija CBS ocjenjuje da će izbor Sessions za glavnog tužioca u SAD “svakako biti kontroverzan”, ne navodeći detalje.

Sessions bi, uprkos tome što je u Kongresu 20 godina, mogao ostati bez podrške u Senatu, navodi Reuters i podsjeća na njegov neuspjeli pokušaj da postane federalni sudija 1986. godine zbog navodno rasističkih izjava, što je drugi takav slučaj za 50 godina.

Izvor: Agencije