Medicinska pomoć beskućnicima u New Yorku

Stotine beskućnika u New Yorku dobit će osnovnu medicinsku pomoć u idućih godinu dana. Ekipa medicinara pronalazi ove ljude i pruža im besplatnu zdravstvenu zaštitu – tim iz Centra za usluge građanima provodi radni dan na ulicama New Yorka. Njihove usluge financiraju gradske vlasti, a oni traže beskućnike kojima je potrebna medicinska pomoć.

Našli su tri osobe koje kampiraju na ulici i pružili im osnovni pregled. Dvoje od njih imaju bolesti srca, a drago im je što mogu postaviti pitanja liječnicima.

“Pratit ću stanje i pokušati otići liječniku”, kazala je žena.

Brojni izazovi

“Blizu 3.000 ljudi živi na ulicama New Yorka, izvan sustava prihvatilišta, često bez krova nad glavom i s velikim medicinskim potrebama. Traume i izolacija koje beskućništvo nosi, pogoršavaju bolesti i omogućavaju da bolesti kao što je dijabetes postanu opasne za život”, izvještava reporterka Al Jazeere Kristen Saloomey.

Šezdesetsedmogodišnji godišnji Juan boluje od dijabetesa.

“Spavam ovdje, ali i tamo. I na onom mjestu”, kaže Juan.

Na pitanje koliko dugo živi ovako, odgovara: “Vrlo dugo.”

“Primao je zdravstvene usluge, ali beskućnici se suočavaju s brojnim izazovima. Juan nije mogao unijeti kolica sa svojim stvarima u ordinaciju, jer ako ih ostavi napolju, riskira da izgubi sve, uključujući lijekove koji su mu možda propisani”, objašnjava medicinska sestra Bonnie Coover.

Skupi boravak na ulici

Mnogi boluju i od duševnih bolesti, a nadležni kažu da će medicinski timovi pomoći u izgradnji povjerenja.

“Ako se osjećaju bolje i mogu hodati, sljedeći korak je da ih registriramo za socijalno osiguranje kako bi mogli primati beneficije. Nadam se da im nakon toga možemo osigurati adekvatan smještaj”, kaže Kyle Stefano iz Centra za usluge građanima New Yorka.

Sklanjanje beskućnika s ulica je krajnji cilj, kao i sprječavanje skupog boravka u bolnici, čime se smanjuju i financijski troškovi koje snose gradske vlasti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Beskućnici različitih starosnih dobi i etničkih korijena su gladni, a neki političari zagovaraju ‘čišćenje grada’.

16 Sep 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO