UN sprema nove mjere protiv S. Koreje

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda na zatvorenoj sjednici snažno je osudilo testiranje hidrogenske bombe koje je navodno provela Sjeverna Koreja.

Hitna sjednica je sazvana na zahtjev Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

“Na ovom hitno sazvanom sastanku, snažno je osuđeno testiranje od strane Sjeverne Koreje koje je jasno kršenje UN-ovih rezolucija te predstavlja jasnu prijetnju po međunarodni mir i sigurnost. Vijeće sigurnosti će odmah poduzeti mjere i trenutno početi raditi na novoj rezoluciji”, rekao je Elbio Rosselli, ambasador Urugvaja, države koja predsjedava Vijećem sigurnosti u januaru.

Japanski stalni predstavnik pri UN-u Motohide Yoshikawa nije precizirao šta će podrazumijevati nova rezolucija o Sjevernoj Koreji, ali nije isključio novo pooštravanje sankcija.

”Naš cilj je da imamo brzu novu rezoluciju, s robusnim sadržajem. Ako govorimo koje su to mjere, to se još mora prodiskutirati s članicama Vijeća sigurnosti”, rekao je Yoshikawa. 

Ranije je britanski ambasador u UN-u Matthew Rycroft rekao da Vijeće sigurnosti razmatra uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji.

“Radit ćemo sa drugima na rezoluciji o dodatnim sankcijama”, rekao je Rycroft novinarima na marginama vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, a prenijela agencija AFP.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je zatražio od Pjongjanga da prekine sve nuklearne aktivnosti i da poštuje svoje obaveze sa svrhom stvarne denuklearizacije.

U izjavi za novinare Ban je jasno osudio objavu Sjeverne Koreje o testiranju hidrogenske bombe.

On je taj četvrti sjevernokorejski pokus ocijenio vrlo zabrinjavajućim i duboko destabilizirajućim za regionalnu sigurnost te naglasio da nanosi teške štete međunarodnim naporima neširenja nuklearnog oružja.

Ban navodi da se radi o novom očitom kršenju više rezolucija Vijeća sigurnosti, uprkos ujedinjenim pozivima međunarodne zajednice na prekid tih aktivnosti.

Dodao je da Ujedinjeni narodi izbliza prate razvoj događaja u uskoj saradnji s međunarodnim organizacijama poput Organizacije za zabranu nuklearnih pokusa (CTBT).

‘Uspješna proba’

Sjeverna Koreja saopćila je ranije danas da je izvela svoju prvu uspješnu probu minijaturne hidrogenske bombe, što još nije potvrđeno, ali su uslijedile osude sa svih strana svijeta. Također, svjetski stručnjaci sumnjaju u istinitost navoda Pjongjanga. 

Testiranje hidrogenske bombe u Sjevernoj Koreji, ako se zaista dogodilo, “ugrožava regionalnu i međunarodnu sigurnost”, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Osuđujem razvoj nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, njen program balističkih raketa, kao i njenu zapaljivu i prijeteću retoriku”, navodi se u saopćenju Stoltenberga.

Vijest o testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja zabilježile potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja će nastaviti snažiti svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika Sjedinjenih Američkih Država, rečeno je u izjavi.

Također, poručeno je da je to odgovorna nuklearna država koja svoja nuklearna oružja neće koristiti ako njen suverenitet ne bude narušavan te da svoju nuklearnu tehnologiju neće davati drugima.

Ako se pokaže istinitim, ovo bi bilo četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji, koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sistema.

 

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un prošlog je mjeseca izjavio da je njegova zemlja proizvela hidrogensku bombu.

Sjeverna Koreja je “moćna država s nuklearnim oružjem koja je spremna aktivirati atomsku i hidrogensku bombu u odbrani svog suvereniteta”, rekao je Kim Jong-un prilikom inspekcijskog obilaska vojne baze.

Odgovor na sankcije UN-a

Reporter Al Jazeere Adrian Brown javlja iz Pekinga da je Sjeverna Koreja učinila korak bliže stvaranju nuklearne glave.

“Bit će još mnogo napetosti u vezi s ovim na Korejskom poluotoku. Veliko je pitanje, naravno, zašto je Sjeverna Koreja sada to učinila”, javio je Brown.

On je dodao da bi se ovaj test mogao djelomično posmatrati kao odgovor na američko-južnokorejske vojne vježbe, ali i kao reakcija na sankcije UN-a koje su Sjevernoj Koreji nametnute zbog njenih nuklearnih i raketnih programa. 

“Kada je Sjeverna Koreja testirala nuklearno oružje 2013. godine, bila je to direktna posljedica sankcija koje su joj nametnuli Ujedinjeni narodi”, kazao je Brown.

Sjeverna Koreja je tri puta ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije: 2006, 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije.

Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi mnogo jaču eksploziju te bi njeno uspješno testiranje predstavljalo velik napredak u vojnom nuklearnom programu.

Više potresa

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u srijedu je zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, javile su agencije, navodeći kako se pretpostavlja da je potres vjerovatno izazvan ljudskim djelovanjem.

Geološka služba SAD-a izvijestila je da je u srijedu zabilježila zemljotres magnitude 5,1. Južna Koreja je objavila da se dogodio 50-ak kilometara od kompleksa Punggye-ri gdje je Sjeverna Koreja i ranije obavljala ispitivanja nuklearnog oružja, javila je južnokorejska agencija Yonhap.

Kineska državna novinska agencija Xinhua izvijestila je da je u srijedu na području Sjeverne Koreje detektiran potres magnitude 4,9. Xinhua je, pozivajući se na kinesku agenciju za potrese, izvijestila kako je zemljotres zabilježen u srijedu u 9 i 30 ujutro po lokalnom vremenu te kako je moguće da je riječ o eksploziji.

Osude iz svijeta

Kina, Australija i Francuska najoštrije su osudile testiranje hidrogenske bombe.

Kina, najbliži saveznik Sjeverne Koreje, tvrdi da je ta zemlja spomenuto testiranje izvršila kako bi prkosila međunarodnoj zajednici i pozvala je da se suzdrži od akata koji bi mogli pogoršati napetosti na Korejskom poluotoku.

Ministrica vanjskih poslova Australije Julie Bishop u saopćenju je navela da tim postupkom “Sjeverna Koreja potvrđuje status odmetnute države i kontinuiranu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti”.

Francuski predsjednik Francois Hollande je, također, osudio jutrošnje testiranje hidrogenske bombe Sjeverne Koreje, istakavši da “Francuska osuđuje ovo neprihvatljivo kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti i poziva na snažnu reakciju međunarodne zajednice”.

Istovremeno, predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye sazvala je hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, najavivši snažan odgovor na sjevernokorejsko testiranje hidrogenske bombe.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Sjeverna Koreja suspendirala je nuklearne testove i lansiranje dalekometnih projektila, priopćio je američki State Department.  Dopustit će nuklearnim inspektorima da posjete njena postrojenja kako bi provjerili je li zaustavljena svaka aktivnost, uključujući i obogaćivanje urana. Donošenje odluke je potvrdila i državna novinska agencija Sjeverne Koreje. Navodi se kako je odluka rezultat želje da se očuva […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO