SAD ne vjeruje u navode o hidrogenskoj bombi

Sjevernokorejska televizija objavila je vijest o testiranju hidrogenske bombe (EPA)
Sjevernokorejska televizija objavila je vijest o testiranju hidrogenske bombe (EPA)

Bijela kuća izrazila je u srijedu sumnju da je Sjeverna Koreja prvi put testirala hidrogensku bombu, mnogo snažniju od obične atomske bombe, a Pentagon je upozorio na moguće posljedice.

“Prva analiza nije u skladu s tvrdnjama Sjeverne Koreje da je uspješno izvela prvo testiranje hidrogenske bombe”, rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće.

“Ništa što se dogodilo u zadnja 24 sata nije navelo SAD da promijeni svoju procjenu tehničkih i vojnih kapaciteta Sjeverne Koreje”, dodao je.

Pentagon: Moguće posljedice

Američki ministar obrane Ashton Carter i njegov južnokorejski kolega Han Min-koo suglasili su se u telefonskom razgovoru da bi taj incident “trebao imati posljedice”.

“Ministar Carter istaknuo je nepokolebljivu predanost SAD-a obrani Južne Koreje, što obuhvaća sve aspekte američke politike za odvraćanje” od napada, objavio je Pentagon.

Dužnosnici Pentagona, koji imaju pristup obavještajnim podacima, rekli su za Al Jazeeru da Sjedinjene Države ne vjeruju da je Sjeverna Koreja uspješno testirala hidrogensku bombu koja je mnogo jače nuklearno oružje od onoga koje je Pjongjang testirao u prošlosti, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Predstavnici Pentagona, koji su željeli ostati neimenovani zato što nisu ovlašteni davati zvanične procjene, kažu da je eksplozija bila premalena za termonuklearnu ili hidrogensku bombu.

Zvanično, Sjedinjene Države kažu da je potrebno nekoliko dana da bi se sa sigurnošću moglo reći koje je veličine bio sjevernokorejski test, ali neslužbeno u Pentagonu kažu da je slična eksplozija zabilježena 2006. godine.

Postoji mišljenje da je riječ o bombi jačine devet kilotona, što je mala jačina za nuklearnu bombu.

Termonuklearno oružje

“Eksplozije hidrogenskih bombi se mjere u megatonama, ne kilotonama. Ova je eksplozija bila u kilotonama i to male jačine. Recimo da smo vrlo skeptični oko tvrdnje iz Sjeverne Koreje da je riječ o hidrogenskoj bombi”, kazao je neimenovani dužnosnik Pentagona za Al Jazeeru.

Usporedbe radi, prvi uspješan test hidrogenske bombe koji su provele Sjedinjene Države, bio je jačine 10 megatona, što je skoro 1.000 puta veća eksplozija od posljednje sjevernokorejske.

Hidrogenske bombe su termonuklearno oružje kod kojih manja fuzijska eksplozija proizvede dovoljno toplote za aktiviranje veće fuzijske lančane reakcije u hidrogenskim izotopima.

Naši izvori kažu da je moguće da je posljednji sjevernokorejski test zapravo manja fuzijska eksplozija.

Za konačne ocjene o jačini posljednjeg nuklearnog testiranja treba sačekati nekoliko dana kako bi se analizirale čestice iz atmosfere uzete u relativnoj blizini eksplozije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO