Izrael: Optužnice za ubistva palestinske porodice

Na spaljenoj kući bile su ispisane riječi 'osveta' i 'neka dugo živi Mesija' (EPA)
Na spaljenoj kući bile su ispisane riječi 'osveta' i 'neka dugo živi Mesija' (EPA)

Tužioci u Izraelu podigli su optužnice protiv dva Izraelca zbog podmetanja požara na okupiranoj Zapadnoj obali u kojem su život izgubila tri člana palestinske porodice.

Amiram Ben Uliel, 21-godišnjak iz Jerusalema, optužen je za ubistvo, jedan maloljetnik za pomaganje u ubistvu, a druge dvije osobe za nasilje nad Palestincima.

Nije poznato da li su drugi osumnjičeni, koje su ranije pritvorili Shin Bet i izraelska policija, pušteni ili istraga još traje.

Porodična kuća Dawabsheha u Dumi na Zapadnoj obali spaljena je 31. jula 2015, a u požaru je poginuo 18-mjesečni dječak Ali, a njegova majka, otac i brat su zadobili teške povrede.

‘Jevrejski terorizam’

Majka Reham i otac Sa’ad su nakon toga preminuli. Njegov četvorogodišnji brat Ahmed se još nalazi u bolnici u kritičnom stanju.

Na spaljenoj kući bile su ispisane riječi „osveta“ i „neka dugo živi Mesija“.

Jedan svjedok je rekao da je vidio četiri muškarca kako bježe sa mjesta incidenta.

Izraelska vojska ovaj čin je opisala kao „jevrejski terorizam“.

Nakon napada, na zahtjev ministra odbrane Moshe Ya’alona, odobreno je korištenje administrativnog pritvora za osumnjičene Jevreje, odnosno pritvaranje bez optužbi, praksa koja se obično koristi protiv Palestinaca.

Krajem decembra, izraelska policija uhapsila je mladoženju sa takozvanog “vjenčanja mržnje” na kojem je ranije tog mjeseca grupa mladih Jevreja plešući mahala vatrenim oružjem i “Molotovljevim koktelom” te probadala fotografiju beživotnog tijela Alija Dawabsheha.

Policija je uhapsila još četiri osobe, uključujući dvoje maloljetnika i jednog izraelskog vojnika. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO