Holandija bi trajektima vraćala izbjeglice u Tursku

Najmanje 3.700 izbjeglica izgubilo život prošle godine u Egejskom moru pokušavajući doći u Grčku (AP)

Nizozemska Laburistička stranka predložila je, u pokušaju kontroliranja priljeva izbjeglica u Europu, da se izbjeglice koje dolaze na grčke otoke trajektima prevoze u Tursku.

Nizozemska, koja trenutno predsjedava Europskom unijom, traži potporu takvom planu među nekoliko zemalja članica EU-a, uključujući Njemačku, potvrdio je Diederik Samsom, vođa Laburističke stranke.

Prema planu koji je predložio da se provodi od proljeća, izbjeglice koje dolaze u Grčku odmah će trajektima biti vraćane u Tursku. U zamjenu, zemlje članice EU-a godišnje će prihvatiti do 250.000 izbjeglica koje borave u Turskoj.

Nizozemski mediji procjenjuju kako bi takva ideja mogla obeshrabriti izbjeglice od kretanja na opasan put morem, jer bi izbjeglice koje pokušavaju ući u Europu preko grčkih otoka, tim planom, bile vraćane u roku od nekoliko dana.

“Masovni dolasci izbjeglica iz Turske u Grčku moraju prestati. Egejsko more je postalo masovna grobnica, jer je najmanje 3.700 osoba tamo poginulo samo prošle godine”, rekao je Samsom.

Provedba plana, za kojeg je rekao da ima podršku nizozemskog premijera Marka Ruttea, ovisit će o Turskoj za koju kaže da mora steći status sigurne zemlje za izbjeglice.

Da bi došla do tog statusa, podsjeća, Turska će morati usvojiti nekoliko zakona i poboljšati situaciju za tražitelje azila. “Turska mora postati sigurna zemlja”, rekao je Samsom.

Oštre kritike plana

Takav prijedlog oštro su kritizirali akademici i političari u Nizozemskoj, pa je Henk van Houtum, voditeljica Centra za pogranična istraživanja u Nijmegenu, opisala prijedlog kao “primjer potpunog izokretanja svijeta”.

“Prvo, Europa stvara priliku za opstanak najjačih prisiljavajući izbjeglice da prelaze more u opasnim uvjetima, jer oni ne mogu ući legalno. Potom, nakon što su izbjeglice stigli na drugu stranu, ona će ih opet poslati natrag brodom”, rekla je Van Houtum za Al Jazeeru.

“To ne rješava ništa. To je samo prenošenje problema negdje drugdje, u nesigurnu zemlju u kojoj nemaju nikakvu budućnost. U stvari, to je kršenje Ženevske konvencije koja kaže da svatko tko ispunjava uvjete za status izbjeglice treba dobiti azil u zemlji u kojoj podnosi zahtjev”, dodala je Van Houtum.

Samsomov plan ima sličnosti s australskom politikom azila koja je uvedena 2013. godine.

U Australiji, oni koji ilegalno pokušavaju doći brodom nemaju mogućnost dobivanja dozvole za stalni boravak te ih odmah šalju u prihvatne centre na Papui Novoj Gvineji i drugim okolnim otocima.

Nizozemski krajnje desničarski političar Geert Wilders je, također, kritizirao Samsomov plan.

“Kakav beskoristan plan?! Prvo ćemo dati bogatstvo prevozeći ih brodom u Tursku, a onda nakon toga zrakoplovom u Europu i Nizozemsku”, napisao je na Twitteru.

Nizozemski prijedlog za rješenje izbjegličke krize došao je upravo nakon što je premijer Rutte upozorio da EU ima šest do osam tjedana da se postigne dogovor o tome kako bi se izborila s izbjegličkom krizom.

“Ako ne uspije, EU će morati razmišljati o planu B”, rekao je Rutte.

Izvor: Al Jazeera