Roditelji u Meksiku traže nestalu djecu

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto najavio je da će imenovati novog specijalnog tužioca koji će raditi na predmetima nestalih osoba. Ipak, odbacio je nalaze nedavne nezavisne istrage. 
 
Prije godnu dana policija je otela studente i predala ih lokalnoj bandi u jednom gradiću na jugozapadu Meksika.
 
Odvedena su 43 mladića. Njihovi roditelji od tada ih traže. Tražili su ih širom Meksika, Južne Amerike, pa i SAD-a. Mnogi su dali otkaz na poslu, poput Clementa Rodrigueza. 
 
“Ne mogu spavati. Stalno razmišljam o tome gdje mi je dijete. Ne prestajem misliti na njega. Stalno govorim da je živ, i kao roditelj osjećam to duboko u duši”, kaže ovaj otac nestalog mladića.
 
Nestanak studenata potakao je masovne proteste i ujedinio Meksiko nakon godina krvoprolića.
 
“U Meksiku se kao nestalo vodi 25.000 osoba. Međutim, ono što se desilo ovim majkama i očevima potreslo je cijelu državu i pomoglo da slučajevi nestalih osoba dobiju pažnju na međunarodnom nivou”, izvještava iz Mexico Cityja John Holman.
 
Kako se približava godišnjica tragedije, roditelji su se drugi put sastali sa predsjednikom Nietom. On im je obećao formiranje specijalnog tužilaštva koje će tražiti hiljade nestalih.
 
“Predsjednik je okončao sastanak izjavom: ‘Na istoj smo strani i radimo na zajedničkom cilju, da otkrijemo šta se dogodilo s vašom djecom i kaznimo odgovorne”, kaže Eduardo Sanchez, glasnogovornik predsjednika Meksika. 
 
‘Sanjao sam da pričam sa sinom’
 
Ipak, roditelji su i ranije mogli da čuju takva obećanja. Državna administracija je na meti kritika zbog nepotpune i loše provedene istrage ne samo u ovom, nego i u drugim sličnim slučajevima.
 
“Već znamo kako će nam Vlada odgovoriti da to nije jednostavan proces. Ipak, morat će prihvatiti svoje greške. Ako ne znaju riješiti ovaj problem, neka ga prepuste stručnjacima”, smatra Maria de Jesus Tlatempa, majka nestalog studenta. 
 
Nastavljaju dvodnevni štrajk glađu prije nego što krenu na marš kojim će sutra obilježiti godišnjicu tragedije. U svemu tome, Clemente ima samo jednu želju.
 
“Sanjao sam da pričam sa sinom. San je bio tako stvaran. Bili smo sretni. Potom sam se probudio. To traje već godinu dana. Neću se zaustaviti dok ga ne nađem.”
 
To je odlučnost i očaj oca koji ne može da nađe smiraj prije nego što sazna šta se dogodilo s njegovim sinom.
 
Izvor: Al Jazeera