EU daje milijardu eura za izbjeglice uz kontrolu granica

Čelnici Europske unije su na kriznom summitu dogovorili upućivanje najmanje 1,1 milijarde eura pomoći agencijama Ujedinjenih naroda koje zbrinjavaju sirijske izbjeglice, a koji ostaju na Bliskom istoku, te pozvali na tješnju suradnju kako bi se ograničio priljev izbjeglica u Europu, objavio je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.

Prema njegovom mišljenju, sedmosatni summit, koji je završen u ranim jutarnjim satima u četvrtak, bio je “doista odličan, mnogo bolji nego što se očekivalo”.

Novinarima je kazao kako je slušao “vrlo sadržajne i energične” razmjene mišljenja austrijskih i mađarskih lidera čija je međudržavna granica pogođena kaotičnim priljevom izbjeglica, ali ne i međusobne optužbe koje su prijetile podijeliti zemlje okupljene u zoni Schengena.

“Sastanak i atmosfera vrlo su pozitivan znak. To je za mene bio simboličan trenutak jer je postalo jasno da smo prestali s opasnom igrom optuživanja”, rekao je.

Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavili su kako će se sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom 5. listopada u okviru napora da se postigne suradnja Ankare na smanjenju broja izbjeglica koje dolaze u Grčku. U Turskoj je trenutno gotovo dva milijuna sirijskih izbjeglica.

Čelnici su se suglasili da se pojačaju granične kontrole uz potporu EU-a na vanjskim granicama Unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, na čiji su račun iz istočne Europe stigle kritike da je potaknula priljev izbjeglica koji se žele domoći Njemačke, izrazila je zadovoljstvo: “Znamo da problem nije riješen donesenim odlukama. No, poduzeli smo jedan od mnogo neophodnih koraka. Imam dojam da to želimo riješiti zajedno.”

U zajedničkom priopćenju sa summita navodi se: “S ovim izazovom možemo se jedino nositi radeći zajedno u duhu solidarnosti i odgovornosti.”

Pomoć agencijama za izbjeglice i hranu

Među kratkoročnim mjerama prije idućeg redovitog summita sredinom listopada, EU će ponuditi najmanje milijardu eura agencijama UN-a za izbjeglice (UNHCR) i hranu (Svjetski program za hranu) te drugim agencijama, kao i povećati izdvajanja za sirijske izbjeglice u Turskoj, Jordanu, Libanonu i drugim zemljama kako bi se umanjili motivi koji tjeraju Sirijce na rizični morski put do Europe.

“Izbjeglicama treba omogućiti potporu da ostanu u blizini mjesta tragedije”, kazao je francuski predsjednik Francois Hollande, ponovno pozivajući najbogatije države da uzmu izbjeglice kojima je potrebno najviše pomoći.

Na summitu je Grčkoj i Italiji dan rok do studenoga da uspostave sabirne centre uz pomoć Unije, u kojima će se registrirati nove izbjeglice i uzimati otisci prstiju, te da počnu postupak razmještanja Sirijaca i drugih koji bi mogli dobiti azil u druge države EU-a te deportacije onih koji pripadaju skupinama ekonomskih migranata.

To su zahtijevale Njemačka i Francuska, ali i zemlje poput Mađarske, Češke i Slovačke koje su se borile protiv obvezujućih kvota za prihvat azilanata, no preglasane su u utorak na sastanku ministara unutarnjih poslova.

Dogovor neće mnogo učiniti na trenutnom ublažavanju kaotičnog stanja i tenzija, primjerice između Hrvatske i Srbije ili usporiti dotok izbjeglica iz Turske na grčke otoke, primjećuje Reuters.

Potkopavanje Schengena

“Mjere koje smo danas prihvatili, neće okončati krizu. No, one su potrebni korak u pravom smjeru… Noćas smo postigli zajednički stav da ne možemo kao do sada. Ukoliko ne bude promjena, Schengen će postojati samo u teoriji”, kazao je Tusk.

Uspostava načela premještanja tražitelja azila bio je jedan od ključnih zahtjeva Italije koja želi ukidanje pravila da prva zemlja u koju izbjeglica stigne, bude i zemlja njegova boravka.

Zemlje sjeverne Europe optuživale su Italiju i Grčku da potkopavaju Schengen time što su propuštale izbjeglice bez registracije.

Talijanski premijer Matteo Renzi kazao je kako dogovoreni paket razmještanja i deportacija uz pomoć EU-a te europsko financiranje pograničnih europskih snaga znači da su partneri Rima konačno prihvatili zahtjeve koje je ta zemlja ponavljala godinama kako bi se teret izbjeglica koji dolaze morem rasporedio ravnomjernije.

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je kako je ta zemlja, gradnjom ograde, samo provodila pravila EU-a te poručio da bi Atena, ako ne može štititi vlastite granice, morala zatražiti pomoć.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao je kako je EU udvostručio sredstva za migraciju na 9,5 milijardi eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije