Izrael pravi ogradu na granici sa Jordanom

Nakon Egipta i okupirane Golanske visoravni, Izrael počinje graditi sigurnosne ograde i na granici s Jordanom.

Izraelci grade novu sigurnosnu ogradu, ovaj put na granici sa Jordanom. Tokom prve faze izgradit će 30 kilometara, od grada Eliata na krajnjem jugu zemlje do doline Timna, u kojoj izraelske vlasti grade aerodrom.

Nova ograda će zamijeniti staru, dotrajalu, ali i popuniti praznine na dionicama na kojima ograda prethodno nije postojala.

Izraelski zvaničnici tvrde da to čine kako bi spriječili eventualne pokušaje, kako kažu, “terorista” i izbjeglica iz Sirije i Iraka da uđu u tu zemlju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao: “Nećemo posustati. Zaštitit ćemo sve granice Izraela ogradama kako bismo mogli u potpunosti kontrolirati situaciju na cijeloj teritoriji naše zemlje. Nećemo dopustiti da u Izrael uđu krijumčari, migranti i teroristi. “

Izrael navodi da je o gradnji sigurnosne ograde obavijestio Jordan i obećao da to ni na koji način neće narušiti njegov suverenitet niti nacionalne interese.

‘Izazivanje straha’

No, neki smatraju kako takvom gradnjom na granici sa zemljom sa kojom je potpisan mirovni sporazum Netanyahu planira da ostvari i neke ciljeve na planu unutrašnje politike.

“Premijer kod naroda izaziva strah da će grupa Islamska država Irak i Levant doći do Izraela. To čini kako bi dobio njihovu podršku i kako bi ga što veća masa prihvatila kao lidera.

No, gradnja tog zida ima psihološki, a ne sigurnosni karakter. Netanyahu želi Izrael pretvoriti u geto”, ocijenio je politički analitičar Ronnie Shaked. 

Izrael je prethodno podigao slične ograde na granici sa Egiptom i Libanom, kao i na Golanskoj visoravni, ali i zid koji ga razdvaja od okupirane Zapadne obale.

Izraelski zvaničnici tvrde da su razlozi za to isključivo sigurnosne prirode.

Većinu izraelske granice čine sigurnosne ograde i bodljikave žice. Na taj način želi da se zaštiti od dešavanja u susjednim arapskim zemljama, ali i da utvrdi postojeće granice Izraela.

Izvor: Al Jazeera