Maroko: Predizborna kampanja na internetu

Društvene mreže su jedan od važnijih faktora u komunikacijskoj strategiji političkih stranaka u Maroku.

U toku je predizborna kampanja za lokalne i regionalne izbore koji će se održati naredne sedmice. Ipak, pojedine stranke i dalje se drže tradicionalnih metoda.

Čini se kako vrijeme velikih bilborda sa slikama kandidata sa širokim osmjesima prolazi. Čak bi i scene kandidata koji šetaju ulicama i rukuju se s biračima  uskoro mogle postati prava rijetkost. Razlog za to su društvene mreže.

U Maroku gotovo da nema stranke koja se ne služi društvenim mrežama u kampanji za izbore. Teško je naći kandidata koji nema profil na Facebooku ili Twitteru. A ti profili obuiluju predizbornim materijalom.

Svi kandidati na Facebooku

Veće stranke su napravile atraktivnije stranice, dok su se one manje zadovoljile uobičajenim stranicama na kojima su objavile liste kandidata i videosnimke sa predizbornih skupova.

“Svi naši kandidati, njih 18.000, dobili su instrukcije da naprave profile na društvenim mrežama i da ih obavezno koriste. No, s druge strane, naglasili smo im da ništa ne može zamijeniti direktnu komunikaciju s biračima“, kaže Tawfiq Hujajra iz stranke Istiqlal.

Društvene mreže još nisu u potpunosti preuzele predizborne kampanje od tradicionalnih medija. Neki kandidati i danas više vjeruju tradicionalnim medijima, a glavna sučeljavanja kandidata i dalje se odvijaju na TV kanalima.

Nepismeno 40 posto birača

Stručnjaci iz oblasti političke komunikacije smatraju da društvene mreže kandidatima omogućavaju da širokom sloju publike iznesu svoj program. S druge strane, ipak ne očekuju da bi one mogle imati ključan utjecaj na odluku birača i ishod izbora.

„Četrdeset posto biračkog tijela je nepismeno, a više od 70 posto Marokanaca ne koristi društvene mreže. Osim toga, mnoga udaljena naselja nemaju pristup internetu“, ističe Karim Duwaishi, stručnjak za odnose s javnošću.

Mnoge političke stranke uložile su novac i vrijeme radi uključivanja društvenih mreža u predizbornu kampanju.

Žele li time samo pokazati kako idu u korak s vremenom ili bi bitka u virtuelnom prostoru stvarno mogla donijeti prevagu, pokazat će rezultati izbora.

Izvor: Al Jazeera