Njemačka: Izgorjela zgrada za smještaj azilanata

Nijemci se protive da se u njihovoj blizini nastane izbjeglice u čijim domovima je u ovoj godini izbilo najmanje 10 požara (AP)

U napuštenoj zgradi na jugu Njemačke, gdje su trebali biti smješteni azilanti, izbio je požar, a policija ne isključuje mogućnost da je vatra namjerno podmetnuta, prenose njemački mediji.

Policija, ipak, upozorava kako je još rano govoriti o uzrocima požara u mjestu Weissach im Tal, u pokrajini Baden-Wuerttemberg, ali se “za sada ne može ništa isključiti, pa ni da je riječ o podmetnutom požaru”.

Stara trokatnica namijenjena azilantima oštećena je požarom i sada se definitivno u njoj ne može stanovati, prenose mediji, navodeći da nitko nije ozlijeđen. Visina štete se još procjenjuje.

Azilanti su u Njemačkoj u posljednje vrijeme često na meti napada, a njemačka policija je potvrdila kako je u prvih pola godine prijavljeno 173 napada desničara na azilantske domove, što je skoro tri puta više nego u istom razdoblju prošle godine, podsećaju mediji.

Kritike političara

Njemački političari oštro kritiziraju napade, a bivša predsjednica Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Charlotte Knobloch smatra da se ta zemlja “može i mora, poslije desetljeća života u blagostanju, miru i slobodi, angažirati za izbjeglice”.

“Dnevni ekscesi pred izbjegličkim domovima su bruka za našu zemlju. Postoji i nesigurnost kod potpuno normalnih građana, koju ne smijemo ignorirati”, rekla je Knobloch njemačkim medijima.

Dodala je i kako “postoje hrabri ljudi koji se angažiraju i pokazuju obraz protiv onih koji šire mržnju prema strancima”.

Pitanje smještaja azilanata pokreće ozbiljne političke diskusije u Njemačkoj, jer se građani često protive da se u njihovoj blizini nastane izbjeglice u čijim domovima je u ovoj godini, kako prenose mediji, izbilo najmanje 10 požara.

Izbjeglice su bile na meti napada desničara u nekoliko gradova, a političari zahtijevaju da se među njima izdvoje oni koji dolaze s Balkana i odmah deportiraju natrag jer, kako tvrde, “u njihovim zemljama nema ni rata, ni političkog progona”.

Zato zahtijevaju da se zemljama sigurnog porijekla proglase i Albanija, Kosovo te Crna Gora, kao što je to prethodno učinjeno sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Makedonijom.

Izvor: Agencije