‘Duboko kajanje’ Japana zbog žrtava rata

Posjeta Abea Teheranu bit će prva posjeta nekog japanskog čelnika Iranu nakon 41 godine (Arhiva)
Posjeta Abea Teheranu bit će prva posjeta nekog japanskog čelnika Iranu nakon 41 godine (Arhiva)

Premijer Japana Shinzo Abe izrazio je “duboko kajanje” za djela te države tokom Drugog svjetskog rata i dodao da je ”bila greška to što smo slijedili put rata”.

”Ne možemo promijeniti historiju, ali ne bismo je trebali ponoviti, rekao je Abe u obraćanju u petak.

Abe je priznao da je Japan izazvao ”nemjerljivu štetu i patnju” nedužnim ljudima, uključujući hiljade žena koje su seksualno zlostavljali japanski vojnici na području Azije i Pacifika, prenosi Reuters.

‘Mladi ne trebaju nositi teret rata’

Međutim, Abe je dodao da generacije Japanaca koje nisu ratovale ne trebaju biti opterećene stalnim izvinjavanjem.

Abeova izjava, na 70. godišnjicu obilježavanja kraja Drugog svjeskog rata, ima simboličan značaj i mogla bi odrediti daljnji tok odnosa s državama čiji su građani patili tokom japanske ofanzive u Aziji.

Abe je ranije kritikovan zbog nepriznavanja japanskih ratnih zločina i davanja većih ovlaštenja vojsci.

Ostavština rata i dalje utječe na odnose Japana sa Kinom i Južnom Korejom, koje su patile pod brutalnom okupacijom i kolonijalnom vladavinom Japana do 1945.

U ranijim službenim izjavama iz Pekinga i Seula, navedeno je da bi se Abe trebao držati ”iskrenog izvinjenja” bivšeg premijera Tomiichija Murayame zbog japanske ”kolonijalne vladavine I agresije”.

Izvor: Agencije


Povezane

70 je godina od prvog nuklearnog napada, kada su vazdušne snage SAD-a bacile atomsku bombu na japanski grad Hirošimu. Blizu 140 hiljada stanovnika poginulo je u tom napadu. Drugi svjetski rat završen je nekoliko mjeseci kasnije, nakon napada na Nagasaki. Iz Japana Harry Fawcett.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO