Turska: Žestoki udari na kurdske položaje

Turski borbeni avioni izveli su najveći napad na položaje kurdskih oružanih grupa od kako su udari počeli prošle sedmice, kazao je turski zvaničnik.

Neimenovani zvaničnik je rekao za agenciju Reuters kako su tokom noći avioni tipa F-16, koji su poletjeli iz aviobaze u jugoistočnoj provinciji Diyarbakir, pogodili šest ciljeva u Iraku.

Upozorenje iz Njemačke

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke upozorilo je u srijedu na moguće napade na podzemnu željezničku mrežu i autobuske stanice u Istanbulu poslije napada turskih snaga na kurdske aktiviste na sjeveru Iraka.
Moguće su pojačane napadačke aktivnosti PKK-a, navodi se u saopćenju objavljenom na sajtu Ministarstva.
Broj stranih posjetilaca u Turskoj je opao za 2,25 posto, na 14,89 miliona ljudi u prvih šest mjeseci ove godine, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Ministarstva turizma iz Ankare.

Turska je počela bombardirati kampove Radničke partije Kurdistana u sjevernom Iraku krajem prošle sedmice, u napadima koje su turske vlasti opisale kao odgovor na seriju ubistava policajaca i vojnika, za koje krive kurdsku oružanu grupu.

Turska također izvodi napade na ciljeve grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji.

Sporazum sa SAD-om

Turska je u srijedu potpisala ranije najavljeni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama, čime se koalicionim snagama predvođenim SAD-om dozvoljava korištenje zračne baze Incirlik, nedaleko od sirijske granice, saopćilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Sporazum o korištenju baze, isključivo se odnosi na borbu protiv grupe ISIL i ne uključuje podršku iz zraka kurdskim borcima na sjeveru Sirije, prenosi Reuters.

Dogovor su ranije postigli predsjednici Barack Obama i Recep Tayyip Erdogan.

Tada je objavljeno da će američke snage koristiti bazu na istoku Turske za polijetanje aviona i bespilotnih letjelica u borbi protiv ISIL-a.

U proteklim danima u 34 turska grada privedeno je 1.050 osoba, u akciji, kako navode snage sigurnosti, “protiv kurdskih separatista i ekstremista ISIL-a”.

Akdogan: PKK zloupotrijebio reforme

Komentirajući posljednje operacije turskih snaga, zamjenik turskog premijera Yalcin Akdogan, izjavio je za agenciju Anadolija da se radi o velikom vojnom i diplomatskom uspjehu, “jer je tim potezima Turska pokazala spremnost na odlučnu borbu protiv terorizma, a cijeli svijet potvrdio da je Turska u pravu”.

“Svi su shvatili da u regiji ne može ništa biti, niti se bilo šta uraditi, mimo Turske. Svi su vidjeli da neprijateljski nastrojene strukture, grupe ili organizacije u Turskoj nemaju šanse”, poručio je on.

Osvrnuvši se na proces rješavanja kurdskog pitanja u Turskoj, Akdogan je kazao da je taj proces počeo 2005. godine, kada je Erdogan održao historijski govor u Diyarbakiru, a da su stvarni temelji tog procesa sadržani u političkom programu Partije pravde i razvoja i njenom izbornom programu.

Podsjetivši da pomenuti proces obuhvata rješavanje kurdskog pitanja, demokratizacije i nacionalnog jedinstva i da je do sada na tom putu učinjeno mnogo iskoraka, Akdogan je kazao da se danas o tom procesu najčešće govori sa aspekta razoružavanja pobunjenika.

“Turska vlada je proteklu deceniju pokazala velike napore, dobronamjernost i urađeno je dosta toga. Kada danas pogledamo na taj proces, vidimo, a to su kazali i predsjednik Erdogan i premijer [Ahmet] Davutoglu, da su teroristička organizacije [PKK] i [prokurdska Narodna demokratska] partija HDP zloupotrijebili taj proces. Organizacija je pokušala pritiscima i nasiljem uspostaviti alternativne autoritete. Ja dodajem da je ta zloupotreba i svojevrsna izdaja. HDP je iskoristio blok koji je protiv demokratskih reformi i procesa kako bi prešao izborni prag”, rekao je on.

Vanredna sjednica Parlamenta

Akdogan dalje tvrdi da PKK koristi ISIL na način da pod maskom navodne borbe protiv ISIL-a, pokušava sebi osigurati bolju poziciju u međunarodnim krugovima, a to je ocijenio “prljavom i neprihvatljivom igrom”.

“Zbog svega toga, PKK je odveć izgubio svako povjerenje i više nema mogućnosti naređivati nekome šta i kako da radi. Ako im je ostalo nešto od autoriteta, neka pozovu militante da ostave oružje i napuste zemlju. Ako ima o nečemu da se razgovara, tek poslije toga je to moguće”, kazao je Akdogan.

Turski Parlament u srijedu održava vanrednu sjednicu o napadima na ISIL i PKK.

Sjednica je sazvana na zahtjev opozicionara Republikanske narodne partije CHP i prokurdskog HDP-a.

Izvori: Al Jazeera i agencije