Normalizacija odnosa SAD-a i Kube spaja porodice

Brojne kubanske obitelji godinama su bile razdvojene zbog nepostojanja diplomatskih odnosa Kube i Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, brojni Kubanci očekuju kako će se to promijeniti nakon službenog otvaranja veleposlanstava u glavnim gradovima ovih država.

Ospaldo, poput mnogih drugih Kubanaca, godinama nije vidio svog nećaka i nećakinju koji žive u Americi. Oni su prije 16 godina napustili Kubu.

“To vrijeme neki ljudi su nazvali ‘posebnim razdobljem’, ali ja to nazivam razdobljem borbe za opstanak. Jedva smo preživljavali. I upravo zbog toga su mnogi napuštali Kubu, uključujući mog nećaka i nećakinju”, priča Ospaldo.

Njegova tetka Ana sjeća se rijetkih trenutaka kada je Eduardo došao da ih posjeti.

“Bilo je to uobičajeno poslijepodne, sjedila sam na balkonu. Auto je prolazio ispred prozora i zaustavio se ispred naše kuće. Ugledala sam ih. Bila sam tako uzbuđena. Rekla sam: ‘Moj Bože, pa to ste vi’. Zatim sam ih zagrlila i poljubila. Sa sobom su doveli i bebu”, prisjeća se Ana.

Preokret u odnosima

Propustili su brojne važne obiteljske trenutke, sretne i tužne. Među njima i sahranu njihovog oca.

Ali sada, kaže Eduardo, osjeti preokret u odnosima dvije zemlje.

“Ranije sam se osjećao loše kada sam išao na Kubu. Ipak, prethodna dva puta kada sam išao dolje, odnos je bio mnogo bolji. Posljednji put je bilo odlično, rekao bih isto kao kada idem u Dominikansku Republiku. Sada kada sam išao na Kubu svi su bili ljubazni, nije bilo problema i volim to. Mislim da je to upravo zbog promjene u odnosima”, priznaje Eduardo.

Iako ove dvije zemlje dijeli svega nekoliko stotina kilometara, sve do 11. ožujka nisu imale izravnu telefonsku liniju.

Nakon ponedjeljka, nadaju se brojnim pozitivnim događajima i, napokon, ukidanju embarga.

Izvor: Al Jazeera